if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Φραγκογιάννης: Επέκταση «Πράσινων Λωρίδων»στα Δυτικά Βαλκάνια

Kostas Fragoyiannis

Ο Κώστας Φραγκογιάννης

Την κρισιμότητα και τον επίκαιρο χαρακτήρα της πρωτοβουλίας της Ελλάδας για την επέκταση των «Πράσινων Λωρίδων» μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και των γειτονικών τους κρατών-μελών της ΕΕ, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Thessaloniki Connectivity Forum, που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 7 Ιουλίου. στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι οι «Πράσινες Λωρίδες» αποτελούν πρωτοβουλία της ΕΕ, που υιοθετήθηκε κατά το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19, με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και αποτελεσματικής ροής αγαθών προτεραιότητας μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Η πρωτοβουλία εφαρμόστηκε, στη συνέχεια, εντός των Δυτικών Βαλκανίων και πλέον επεκτείνεται μεταξύ Δυτικών Βαλκανίων και γειτονικών τους χωρών-μελών της ΕΕ, με την Ελλάδα να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επέκταση αυτή.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η προώθηση της διασύνδεσης μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και με χώρες-μέλη της ΕΕ αποτελεί στόχο του σημερινού Thessaloniki Connectivity Forum, το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και με συμμετοχή των Διευθυντών των Μονίμων Γραμματειών της Κοινότητας Μεταφορών και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA), καθώς και εκπροσώπων των εταίρων  των Δυτικών Βαλκανίων, της Μολδαβίας και των γειτνιαζόντων κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Τελωνειακής Υπηρεσίας Βόρειας Μακεδονίας, με τον Υφυπουργό κ. Φραγκογιάννη να επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Σε λιγότερο από ένα χρόνο γόνιμης συνεργασίας, υπογράφεται σήμερα εδώ Μνημόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ της ΑΑΔΕ και της Τελωνειακής Διοίκησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, το οποίο χαιρετίζουμε θερμά ως απτό αποτέλεσμα και κομβικό βήμα προς την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών διαδικασιών. Προσβλέπουμε στην υπογραφή και άλλων συμφωνιών μεταξύ των μελών της CEFTA, κρατών-μελών της ΕΕ και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό την προώθηση της συνδεσιμότητας των μεταφορών».

Υπογραμμίζοντας τον επίκαιρο χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι η τρέχουσα ενεργειακή και η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθιστούν επείγουσα και επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών και ανθεκτικών διαδρομών εφοδιασμού, με αξιοποίηση όλων των μέσων μεταφοράς, σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Επιδιώκουμε τη διασύνδεση κάθετων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων με τα ελληνικά στρατηγικά λιμάνια, καθώς και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και το σχεδιασμό πολυτροπικών ηλεκτρικών υποδομών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός.

Σμυρλής:

Στο πλαίσιο του Φόρουμ o Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, συντόνισε στρογγυλή τράπεζα για τη συνδεσιμότητα ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων, με τίτλο: «Enhancing connectivity within the Western Balkans and with the EU as a solid basis for economic growth».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τα απτά αποτελέσματα των κοινών προσπαθειών των Τελωνειακών Διοικήσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και τη σημαντική στήριξη που είχαν από τις Μόνιμες Γραμματείες της Κοινότητας Μεταφορών και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA). Ανέφερε ως παράδειγμα την υπογραφή MoU μεταξύ ΑΑΔΕ και της Τελωνειακής Διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων με στόχο τη διευκόλυνση της εφαρμογής των «Πράσινων Λωρίδων», για πρώτη φορά, σε σημείο συνοριακής διέλευσης μεταξύ κράτους μέλους ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα εναλλακτικών διόδων διακίνησης αγαθών και αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «Λωρίδες Αλληλεγγύης» (Solidarity Lanes) με στόχο την στήριξη της Ουκρανίας στην εξαγωγή σιτηρών. «Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης αποτελούν εναλλακτικές διόδους και διαθέτουν την αναγκαία υποδομή για συνδυασμένες μεταφορές και διαχείριση φορτίων με σιτηρά. Επίσης, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μεταφορά σιτηρών, μόλις αποκατασταθεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε ότι κάθε πιθανό σχήμα συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version