if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Γαλλικές εκλογές: Η ακτινογραφία και τα μηνύματα

Ανοιχτό παραμένει το διακύβευμα της δυσκυβερνησίας για τη Γαλλία μετά τον πρώτο γύρο των βολευτικών εκλογών, καθώς Μελανσόν και Μπορν (η υποψήφια του Μακρόν) βρίσκονται ασφυκτικά κοντά, με την απόλυτη πλειοψηφία να παραμένει ζητούμενο για τον δεύτερο γύρο και όλα δείχνουν πως οι αποδυναμωμένοι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορέσουν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο.

Μπροστά σε σκληρά διλήμματα βρίσκονται πλέον οι Γάλλοι ψηφοφόροι, καθώς ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών -από τις οποίες εκλέγεται και πρωθυπουργός- έφερε τον συνασπισμό των τεσσάρων μεγαλύτερων αριστερών κομμάτων  υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν στήθος με στήθος με την διορισμένη από τον Μακρόν πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Στις επτά εβδομάδες που μεσολάβησαν από την επανεκλογή του Μακρόν στην προεδρία στον δεύτερο γύρο τνω προεδρικών εκλογών, εναντίον της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν, το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας έχει αλλάξει άρδην. Το 2017, ο Μακρόν είχε αποσπάσει 348 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση,η παραδοσιακή κεντροδεξιά 129, η Αριστερά 58 και η Λε Πεν 8.

Μια νέα συμμαχία μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων αριστερών κομμάτων έκανε την αριστερά, και όχι τη σκληρή δεξιά,  μείζονα αντίπαλο του προεδρικού συνασπισμού στην κούρσα για τις 577 κοινοβουλευτικές έδρες της Γαλλίας. Την Κυριακή, αυτή η δυναμική επιβεβαιώθηκε καθώς ο συνασπισμός Ensemble του Μακρόν ουσιαστικά δέθηκε με το μπλοκ NUPES, του οποίου ηγείται ο αριστερός οπαδός Jean-Luc Mélenchon, ακόμη και εν μέσω χαμηλού ρεκόρ προσέλευσης.

Οι ακροδεξιοί υποψήφιοι απέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν την άνοδο της Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές, το κόμμα της, όμως, το εθνικό Μέτωπο φαίνεται να ισχυροποιείται στη Βουλή, καθώς όλα δείχνουν πως θα εκλέξει -πλέον- ικανό αριθμό βουλευτών για να συγκροτήσει κοινοβουλευτκή ομάδα.

Η παραδοσιακή Δεξιά, το κόμμα των Σιράκ και Σαρκοζί, που έχει πλέον μετονομαστεί σε Ρεπουμπλικανικό, κατάφερε να ενισχύσει το ποσοστό του -εν συγκρίσει με τις προεδρικές εκλογές- φτάνοντας από το 4 στο 10%, αλλά απέχει παρασάγγας από τα ποσοστά που λάμβανε.

Auditor’s note: Ο Κίτρινος Μελανσόν

Στοίχημα αποτελεί η βιωσιμότητα του αριστερού συνασπισμού, ειδικά στην περίπτωση που δεν πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο της συγκυβέρνσης, αλλά ο ρόλος των Ρεπουμπλικάνων τόσο στην περίπτωση της συμμετοχής τους σε κυβέρνηση συνεργασίας, όσο και εκτός αυτής. Η ακροδεξιά, παραμένει ασύνακτη και άγεται συνήθως από σημαίες ευακιρίας και ως εκ τούτου -αν και ενισχύεται διαχρονικά- δεν έχει καταφέρει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.Το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων”, αφού φούσκωσε, ξεφούσκωσε και έγινε ενδημικό, εν τέλει αποσυντέθηκε στα εξ ων συνετέθη, αφήνοντας οριακό ή και καθόλου πολιτικό αποτύπωμα.

Τη λογική του “αντί” συναισθήματος που απέπνεε τα Κίτρινα Γιλέκα υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό ο Μελανσόν, σχηματίζοντας το αντι-μακρόν μέτωπο, με το οποίο επιδιώκει να εξαναγκάσει τον Γάλλο πρόεδρο σε μια ετερόκλητη και ερμαφρόδιτη συγκυβέρνηση.

Ο αντίκτυπος

Ενδιαφέρον έχει και η κάλυψη των γαλλικών εκλογών δεθνώς. Στην Ελλάδα επιχειρείται να προβληθεί η άνοδος και νίκη της Αριστεράς του Μελανσόν, αλλά με όρους τρέχουσας συγκυρίας, υποβαθμίζοντας την δυναμική και προοπτική του συνασπισμού και θεωρώντας δεδομένη την επιβίωσή του. Από την άλλη πλευρά, συστημικά media αναδεικνύουν είτε την οριακή νίκη Μακρόν, είτε τη μεγάλη αποχή.

Συνολικά, -πλην εξαιρέσεων- αποφεύογυν την προσέγγιση του μεταβαλλόμενου πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία, τα μηνύματα και τον αντίκτυπο των εκλογών στη θέση της Γαλλίας στην ΕΕ και τη Γαλλία, καθώς και στους επικείμενους συμβιβασμούς που θα οδηγηθεί de facto ο Μακρόν προκειμένου να κυβερνήσει.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία θα έχει και γεωπολιτικό αντίκρυσμα, καθώς η ανεξαρτησία και οι συμβιβασμοί του Μακρόν αναμένετια να καταγραφούν ανάγλυφα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και στις θέσεις που θα υιοθετήσει και σε ζητήματα εξωτειρκής πολιτικής.

Η επόμενη ημέρα

Με τον Μακρόν να αολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του και χωρίς δικαίωμα για τρίτη, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν πρόδρομη τάση η οποία δεν μπορεί να υποβαθμιστεί, ούτε να αγνοηθεί.

Οι συγκλίσεις στην Αριστερά, η αποδυνάμωση των Ρεπουμπλικάνων και η διαμόρφωση αποτυπώματος της ακροδεξιάς στο Κοινοβούλιο -καθώς θα αποκτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα- αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να σμηλέψουν την επόμενη ημέρα.

Η Μπορν, άφθαρτη πολιτιικά, που αποκτά τώρα το βάπτισμα του πυρός και συγκεντρώνει την έξωθεν καλή μαρτυρία, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τη διάδοχο κατάστσαση στον Μακρόν, το άστρο του οποίου δύει εσωτερικά στη Γαλλία,καθώς δεν μπορεί να διεκδικήσει άλλη εκλογή.

Ο Μελασόν, για να συντηρήσει τον συνασπισμό των αριστερών κομμάτων και τάσεων που πέτυχε, θα πρέπει πλέον να περάσει από τα συνθήματα στις πράξεις και να επιδείξει ηγετικές ΄και συνθετικές ικανότητες που έχως τώρα δεν έχει επιδείξει.

Οι εκλογές

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με για τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.

Η Μπορν του Μακρόν και ο επικεφαλής του Συνασπισμό υτων Αριτερών Κομμάτων NUPES, Ζαν Λυκ Μελανσόν ηγούνται.

Ο συνασπισμός του Μακρόν φαίνεται πολύ πιο αδύναμος από ό,τι το 2017, όταν κυριάρχησε στον πρώτο γύρο και κέρδισε την κυρίαρχη πλειοψηφία των εδρών.

Αυτή τη φορά, λαμβάνει 25,75%, όσο περίπου και ο Μελανσόν (25,66%), διαφορά που αποτιμάται σε μόλις 21.000 ψηφοδέλτια.

Ακολουθεί το National Rally της Λεπέν με 18,68%.

Ωστόσο, η ψηφοφορία της Κυριακής δίνει σημαντική ώθηση για το κόμμα της Λεπέν στο Κοινοβούλιο. Το National Rally έχει αυτή τη στιγμή μόλις οκτώ έδρες στην Εθνοσυνέλευση, λιγότερο από τα 15 που απαιτούνται για να σχηματιστεί μια κοινοβουλευτική ομάδα – προϋπόθεση για να έχει πολιτικό εκτόπισμα στην Ολομέλεια. Αυτό είναι πιθανό να αλλάξει την ερχόμενη Κυριακή, με το National Rally να προβλέπεται να κερδίσει από 20 έως 45 έδρες.

Αντίθετα, οι Ρρεπουμπλοικάνοι πρόκειται να χάσουν έως και τις μισές θέσεις τους. Το κόμμα έλαβε 10,42% την Κυριακή – καλύτερο από το 4,78% που πήρε στις προεδρικές εκλογές με τον Valérie Pécresse τον Απρίλιο, αλλά, ωστόσο, αποτελεί ραγδαία πτώση για το κόμμα που για δεκαετίες ήταν ο σημαιοφόρος της γαλλικής δεξιάς.
Κανένα άλλο κόμμα δεν έλαβε περισσότερο από 5% που αποτελεί το όριο για είσοδο στη Βουλή.

Ο δεύτερος γύρος

Κλειδί για τον δεύτερο γύρο θα είναι η συμμετοχή. Η ψηφοφορία της Κυριακής σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό όσον αφορά τη συμμετοχή στις εκλογές, με το 52,49% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να απέχουν. Οι αριστεροί ηγέτες ποντάρουν σε σημαντική αύξηση συμμετοχής την επόμενη εβδομάδα, με την προσδοκία ότι οι δυσαρεστημένοι είναι πιο πιθανό να τους ψηφίσουν έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού. Εξ αρχής άλλωστε το δακύβευμα που έθετε ο Μελανσόν ήταν η συγκρότηση αντι-Μακρόν μετώπου.

Οι προβλέψεις

Μετά το οριακό αποτέλεμα στον πρώτο γύρο, όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά για την επόμενη  Κυριακή. Αμφότεροι οι “μονομάχοι” επιμένουν ότι έχουν δυναμική για την απόλυτη πλειοψηφία (ήτοι 289 από τις 577 έδρες).

Οι τελευταίες προβλέψεις, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι και οι δύο θα μπορούσαν κάλλιστα να υπολείπονται – ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σενάριο για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις Ipsos/Sopra Steria:

Στόχος της Αριστεράς είναι να εξαναγκάσει τον Μακρόν σε «συγκατοίκηση» κερδίζοντας την πλειοψηφία και αναγκάζοντάς τον να διορίσει μέλη του συνασπισμού NUPES ως υπουργούς της κυβέρνησης. Οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν αυτό το σενάριο να φαίνεται απίθανο, αλλά η Αριστερά έχει μεγάλες πιθανότητες να επιβληθεί ως η κυρίαρχη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για την ομάδα του Μακρόν να ψηφίσει νόμους μονομερώς.

Στην άλλη άκρη του φάσματος, οι Les Républicains θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις τρέχουσες 101 έδρες τους.

Οι προβλέψεις Ipsos/Sopra Steria τους δίνουν 50 έως 80 έδρες, ακολουθούμενο από το Εθνικό Ράλι με 20 έως 45 έδρες.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους Les Républicains την ευκαιρία να παίξουν καταλυτικό ρόλο προσφέροντας υποστήριξη στον Μακρόν, εάν τελικά αποτύχει να λάβει απόλυτη πλειοψηφία και οδηγηθεί σε λύση κυβέρνησης Συνασπισμού.

Ατελέσφορος ο πρώτος γύρος

Το σκηνικό μετά τον πρώτο γύρο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και ρευστό καθώς μόνο πέντε συνολικά υποψήφιοι κατάφεραν να κερδίσουν την έδρα τους από την πρώτη Κυριακή. Οι τέσσερις προέρχονται από το NUPES και ένας για τον συνασπισμό του Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν έφτασε κοντά, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία (53,94%) για επανεκλογή στη βόρεια περιοχή Πα-ντε-Καλαί. Ωστόσο, η έδρα θα κριθεί τελικά στον δεύτερο γύρο την επόμενη εβδομάδα, λόγω της χαμηλής συμμετοχής: Οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη τουλάχιστον του ενός τέταρτου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για να παρακάμψουν τον δεύτερο γύρο, ένα όριο που η Λεπέν δεν κατάφερε να πληρώσει. Έτσι, η Λε Πεν θα βρεθεί αντιμέτωπη στον δεύτερο γύρο με την υποψήφια της NUPES Marine Tondelier, η οποία πήρε 23,43%.

Οι μεγάλοι… χαμένοι

Ο μεγαλύτερος ηττημένος της πρώτης Κυριακής είναι ο ακροδεξιός ειδήμονας Έρικ Ζέμουρ, ο οποίος συγκέντρωσε την προσοχή των media και της κοινής γνώμης στις προεδρικές εκλογές, αλλά έκ τοτε το άστρο του σβήνει… Ο Zemmour απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο την Κυριακή στην προσπάθειά του για μια θέση που εκπροσωπεί το Saint Tropez. Σε εθνικό επίπεδο, το κόμμα του Reconquest κέρδισε μόλις 4,24% και δεν εξέλεξε ούτε έναν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.

Ο Jean-Michel Blanquer, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε ως υπουργός Παιδείας του Μακρόν, αντιμετώπισε επίσης μια τσουχτερή ήττα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πίσω από τον Thomas Ménagé του Εθνικού Ράλι και τον Bruno Nottin του NUPES στην κεντρική Γαλλία.

Δύο σημερινοί υπουργοί βρίσκονται επίσης σε επισφαλείς θέσεις: η υπουργός Περιβάλλοντος Amélie de Montchalin και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clément Beaune. Αν τελικά δεν εκλεγούν στον δεύτερο γύρο, τότε θα αναχηματιστούν.

Άλλοι υπουργοί τα πήγαν καλύτερα. Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία δεν είχε θέσει ποτέ ξανά υποψηφιότητα, τερμάτησε τον πρώτο γύρο με προβάδισμα 10 μονάδων μπροστά από την αντίπαλό της του NUPES στην προσπάθειά της για μια θέση στην περιοχή του βόρειου Calvados.  Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin πέρασε επίσης άνετα στον δεύτερο γύρο, όπως και ο Damien Abad, υπουργός Αλληλεγγύης και ΑμεΑ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό. Ο Abad θα αντιμετωπίσει την υποψήφια NUPES Florence Pisani στον δεύτερο γύρο.

Από την Αριστερά, δύο εξέχοντα μέλη του κόμματος France Unbowed του Mélenchon (επικεφαλής του συνασπισμού NUPES) κέρδισαν τις αναμετρήσεις εύκολα: ο Adrien Quatennens και ο François Ruffin.

Στην εθνικιστική δεξιά, ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Nicolas Dupont-Aignan ήρθε πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια, ενώ ο Florian Philippot, κάποτε στενός σύμμαχος της Le Pen, έμεινε πολύ μακριά από τον δεύτερο γύρο με ποσοστό 4,62%.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version