if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Σε υψηλό 15 συνεδριάσεων το Χρηματιστήριο – Πάνω από τις 870 μονάδες ο ΓΔ

χρηματιστήριο, χρηματιστής

Την τρίτη ανοδική συνεδρίαση στις τέσσερις τελευταίες έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα Τετάρτη, με το Γενικό Δείκτη να καταφέρνει κλείσιμο πάνω από τις 870 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 15 συνεδριάσεις, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το πτωτικό ρήγμα του Μαΐου και να κλείσει λίγο καλύτερα ο μήνας και το 5μηνο. 

Η αγορά το πρώτο τετράμηνο αλλά και τον Απρίλιο κινήθηκε εξαιρετικά, υπεραποδίδοντας με έμφαση έναντι των διεθνών αγορών, όμως το μήνα Μάιο δέχτηκε πλήγμα από τη νέα επιδείνωση του κλίματος στις παγκόσμιες αγορές, χάνοντας όλα τα κέρδη του 2022, περνώντας σε πτωτική τροχιά. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αν και έχει λόγους υπεραπόδωσης έναντι των ξένων δεικτών, η ελληνική αγορά δεν μπορεί να πάει επί μακρόν κόντρα στο διεθνές momentum και νομοτελειακά, αν αλλάξει περαιτέρω το σκηνικό στο εξωτερικό, θα κινηθεί αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις απώλειες του Μαΐου, το Χ.Α. έχει καλύτερη συμπεριφορά έως τώρα το 5μηνο έναντι των ξένων δεικτών, αρκετοί εκ των οποίων καταγράφουν διψήφιο ποσοστό απωλειών. 

Αυτές οι ημέρες χαρακτηρίζονται από τις ανακοινώσεις μεγεθών των τραπεζών αλλά και από τις κινήσεις που λαμβάνουν χώρα λόγω της αναδιάταξης των δεικτών MSCI, με τις εισροές σε Εθνική και Μυτιληναίο να συνεχίζονται καθημερινά, ενώ θα κορυφωθούν στην τελευταία συνεδρίαση του Μάη. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873,37 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,15%, κινούμενος όλη την ημέρα θετικά, έχοντας υψηλό στις 876,82 μονάδες (+1,55%) και χαμηλό στις 864,55 μονάδες (+0,13%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.106,35 μονάδες με άνοδο 1,32%, ο Mid Cap επανήλθε πάνω από τις 1.400 μονάδες κλείνοντας στις 1.410,58 μονάδες με άνοδο 0,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,73% στις 584,69 μονάδες.  

Στο χώρο του FTSE 25 ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 3% οι Coca Cola HBC και Lamda Development, άνω του 2% κέρδισαν οι Jumbo, Εθνική, Μυτιληναίος και Πειραιώς, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν μετοχές όπως Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Viohalco, ΔΕΗ, ElvalHalcor και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν μόνο οι Quest Συμμετοχών και ΑΔΜΗΕ. 

Στον Mid Cap πονταρίσματα οδήγησαν σε άνοδο άνω του 3% μετοχές όπως Intracom Holdings και Reds, η Fourlis κέδισε 2,99%, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Epsilon Net και Πλαστικά Θράκης, ενώ πλέον του 1% οι Cenergy Holdings, Intrakat και ΕΥΑΘ. Στην ευρύτερη αγορά θετικά κινήθηκαν τίτλοι όπως Frigoglass, Attica Bank, ΒΙΣ, Κορδέλλου, Έλτον, Επίλεκτος, Ίλυδα, Σωλ. Τζιρακιάν, Ευρωσύμβουλοι και Centric, ενώ πιέστηκαν οι Κτήμα Λαζαρίδη, Βιοτέρ, ΑΝΕΚ, Γενική Εμπορίου, Ιντερτέκ, Ιατρικό Αθηνών, Ιντεάλ, Δρομέας, Παπουτσάνης, Κέκροπας, Premia Properties, CPI και Ελινόιλ. Στο σύνολο της αγοράς 63 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version