Μολονότι έως τα μέσα Ιουνίου το ελληνικό χρηματιστήριο κέρδιζε έως 3,63% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη φτάνοντας έως το υψηλό 17 μηνών και τις 927,20 μονάδες (κλείσιμο 14/6), το 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα ήταν δύσκολο για την αγορά. Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11% το μήνα Ιούνιο, έχοντας συμπληρώσει 5ήμερο πτωτικό σερί στο φινάλε, με αποτέλεσμα να χάσει και τις 900 μονάδες.
- Απώλειες 1,1% τον Ιούνιο στο Χ.Α. – Κέρδη 9,38% στο εξάμηνο
- Αυξήσεις κεφαλαίου και πανδημία, απονεύρωσαν εκ νέου το Χρηματιστήριο
- Πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις
Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 884,89 μονάδες με απώλειες 0,97%, έχοντας κινηθεί από το υψηλό των 895,44 μονάδων (+0,21%) μισή ώρα μετά το άνοιγμα, έως το χαμηλό των 883,96 μονάδων (-1,08%) λίγο πριν το κλείσιμο.
Πρόκειται για μια πανομοιότυπη εικόνα που παρουσιάζει το Χ.Α. όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, με το γράφημα να είναι σχεδόν «καρμπόν», δεδομένου ότι στο ξεκίνημα γίνεται προσπάθεια «τραβήγματος», όμως δυνάμεις και τζίρος για να υποστηριχτεί κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν, οπότε η αγορά «κρεμά» χαμηλότερα. Πάντως, παρά τις απώλειες του Ιουνίου αλλά και του Μαΐου που επίσης ήταν διορθωτικός, το Χ.Α. κρατάει κέρδη 9,38% σε επίπεδο εξαμήνου.
Μια σειρά παραγόντων, όπως το «στέγνωμα» της ρευστότητας της αγοράς λόγω του μπαράζ των αυξήσεων κεφαλαίου αλλά και των πολλών ομολόγων, αλλά και οι δυσμενείς εξελίξεις με τον τουρισμό λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, προβλημάτισαν την αγορά, με τους long να αλλάζουν στάση και να κινούνται αμυντικά.
Τα στατιστικά
Οι όγκοι και οι τζίροι, ειδικά στο 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα έπεσαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα φτάνοντας ακόμη και στα 35 εκατ. ευρώ που είναι μια από τις μικρότερες επιδόσεις του τελευταίου 12μήνου, ενώ η πτώση – καθίζηση της αγοράς ήρθε πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών. Δεν υπήρξε καταιγισμός πωλήσεων που θα έκανε τους αναλυτές να αλλάξουν άποψη για το momentum της αγοράς, αλλά πλήρης απόσυρσης των αγοραστών αλλά και αρκετών traders, με αποτέλεσμα η αγορά να «κρεμάσει» σχετικά εύκολα.
Θυμίζουμε πως το πρώτο εξάμηνο του 2021 η άντληση κεφαλαίων κοντεύει να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που ασφαλώς αποτελεί ρεκόρ πολλών ετών, δείχνοντας παράλληλα ότι η αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός εύρεσης «φθηνών» κεφαλαίων για τις εισηγμένες.
Η απουσία φρέσκων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τα άσχημα μαντάτα για τον τουρισμό λόγω της μετάλλαξης, άλλαξαν τα δεδομένα, μειώνοντας τη διάθεση για νέο ρίσκο, τουλάχιστον έως ότου ξεδιαλύνει λίγο περισσότερο η κατάσταση.
Η τουριστική σεζόν δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες καθώς αρκετές αγορές που «τροφοδοτούν» τουριστικά την Ελλάδα παραμένουν είτε κλειστές είτε… ακυρωμένες λόγω των δικών τους προβλημάτων, οπότε και ο Ιούλιος θα είναι προβληματικός, ενώ η TUI ακύρωσε πολλούς προορισμούς για τη χώρα μας, έως τις 21 του επόμενου μήνα.
Έτσι, με τον κίνδυνο να χαθεί – ουσιαστικά – και ο Ιούλιος, αλλάζουν ξανά τα δεδομένα, οπότε οι στόχοι για φέτος περιορίζονται ακόμη περισσότερο και η φετινή σεζόν κινδυνεύει να μην έχει μεγάλη – και ουσιαστική – διαφορά από την περυσινή. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, υπάρχουν και άλλα δυσμενή σενάρια για τη μετάλλαξη Δέλτα, για νέα lockdown προς το φθινόπωρο, νέες παλινδρομήσεις στην οικονομική δραστηριότητα, στην εστίαση, στην κατανάλωση και τη διασκέδαση, βάζοντας στο «γύψο» και τη φετινή χρονιά. Εύλογα το Χρηματιστήριο που λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός εδώ και πολλές ημέρες έχει απονευρωθεί, χάνοντας τα αντανακλαστικά του.
Τι λένε Ζαχαράκης, Καυκάς και Τσούρτος
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «αν δει κάποιος το εβδομαδιαίο γράφημα του Γ.Δ. θα παρατηρήσει πως από το 2018 μέχρι σήμερα το επίπεδο των 900 μονάδων έχει δοκιμαστεί τρεις φορές. Καμία από αυτές δεν κατάφερε να το κατοχυρώσει σε χρόνο. Είναι λογικό σε αυτό το όριο να είναι συγκεντρωμένοι αρκετοί πωλητές που κάθε φορά δεν αφήνουν τον δείκτη να αλλάξει επίπεδο».
Παράλληλα, ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «η αγορά πηγαίνει καλά βρίσκεται η ευκαιρία να γίνουν ΑΜΚ ή και να εκδοθούν νέα ομόλογα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάτε η ρευστότητα και η αγορά να δυσκολεύεται να αναρριχηθεί υψηλότερα. Είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο και νέα κεφάλαια για να συμβεί αυτό. Οι προοπτικές της οικονομίας, όχι μόνο είναι καλές, αλλά δείχνουν σημάδια μακροπρόθεσμης ανόδου».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο χρηματιστής συστήνει «υπομονή και επιμονή λοιπόν για την συνέχεια, μιας και με σύνεση και στρατηγική μπορούν να βγουν σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον. Οι 880 μονάδες είναι ένα επίπεδο στήριξης με την αγορά να μοιάζει διορθωτική. Κάλο θα ήταν να βρεθεί και πάλι πάνω από τις 900 και αν θέλει να πάρει καλύτερη τάση να κατοχυρώσει τις 915 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση ένα σοβαρό στοπ είναι το 852 σε εβδομαδιαίο γράφημα».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς θεωρεί φυσιολογική την έως τώρα κίνηση της αγοράς σημειώνοντας πως «για το Γενικό Δείκτη μια υποχώρηση μέχρι και την περιοχή των 870 μονάδων κρίνεται φυσιολογική αν συνεκτιμήσουμε και τις αποκοπές μερισμάτων. Στην περίπτωση περαιτέρω πτώσης τιμών ενδέχεται να παρουσιαστούν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες στο ταμπλό, εφόσον το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό».
Τέλος, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης επισημαίνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε σε πτωτική, με τον Κινητό Μέσο Όρο 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 880 και οι 870 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 903 και 910 μονάδες».
Τα στατιστικά