if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η ΕΕ ανοίγει τα ταξίδια με τις ΗΠΑ. -Παρά την έξαρση κρουσμάτων

Αναβαθμίζεται σε γεωοικονομικό το πλαίσιο για τον κορονοϊό. Τα επιδημικά δεδομένα υποβαθμίζονται

Εμβολιασμός, χάρτης

Σε γεωοικονομική βάση θέτει πλέον το ζήτημα του κορονοϊού η ΕΕ, καθώς αποφάσισε να μην επαναφέρει τους περιορισμούς για τα μη απαραίτητα ταξίδια από τις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών και ακολουθεί την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν την αντίθεσή τους στον Nord Steam 2.

Την αποκάλυψη έκανε το Bloomberg και δεν διασψεύστηκε από καμία από τις δύο πλευρές. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά τις επόμενες δύο εβδομάδες δεδομένης της ταχέως μεταβαλλόμενης επιδημιολογικής κατάστασης.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η αλλαγή πλαισίου για τα ταξίδια είναι πλέον γεγονός. Η απόφαση της ΕΕ να επιτρέψει τις διατλαντικές μετακινήσεις ανθρώπων, παρά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στις ΗΠΑ αποτελεί κίνηση εμπέδωσης της νέας λειτουργικότητας. Παράλληλα, όμως απομακρύνεται η προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα.

Η αναβάθμιση της πανδημίας από υγειονομικό ζήτημα σε γεωοικονομικό, υποβαθμίζει τα επιδημικά δεδομένα και τη βαρύτητα των επιδημιολόγων στη λήψη αποφάσεων. Πλέον το μίγμα κριτηρίων διαφοροποιείται ως τη βαρύτητα και οι διακρατικές σχέσεις ενισχύονται.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ επιμένουν στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών προς την ΕΕ, θέτοντας προσφάτως την Ελλάδα σε no-fly list. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε καίριο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό, ιδιαίτερα μάλιστα αφού η Αθήνα είχε δυσχαιράνει την είσοδο Ρώσων τουριστών θέτοντας εκτός λίστας εγκεκριμένων εμβολίων το Sputnik.

Τα στοιχεία

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε περίπου 270 ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 14 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Το όριο της ΕΕ έχει καθοριστεί στα 75 νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

Για την ώρα η ΕΕ προχωράει με συστάσεις αλλά οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το από ποιες χώρες θα επιτρέψει να εισέρχονται ταξιδιώτες και ποιους περιορισμούς θα τους επιβάλει, τελικά εναπόκειται στην κυβέρνηση κάθε κράτους μέλους.

Παρόλο που οι χώρες της ΕΕ έχουν ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες, υπήρξαν στιγμές που μεμονωμένα κράτη απέκλιναν από τους κανόνες.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version