if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Χρηματιστήριο: Άνοδος με κίνητρα και προοπτική

Η αγορά αντέδρασε θετικά στην εκτός προγράμματος αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor's, αλλά και από τις εξελίξεις στην Πειραιώς Financial. 

Σημάδια απελευθέρωσης, ισχυροποίησης του momentum και διαμόρφωσης νέας δυναμικής έδειξε το ελληνικό χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με την αγορά να αντιδρά θετικά στην εκτός προγράμματος αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s, αλλά και από τις εξελίξεις στην Πειραιώς Financial. 

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή το βράδυ η Standard and Poor’s άλλαξε την επενδυτική βαθμίδα από ΒΒ- σε ΒΒ με θετικές προοπτικές, προκαλώντας έκπληξη στους αναλυτές και σε όλη την αγορά. Επίσης, θετικά επέδρασε και η Πειραιώς, πετυχαίνοντας πολύ μεγάλη υπερκάλυψη στο βιβλίο του εξωτερικού και ικανοποιητική στο ελληνικό. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η αντίδραση της αγοράς σήμερα ήταν πολύ θετική, καθώς η αναβάθμιση δεν ήταν καθόλου προεξοφλημένη. Η έκπληξη αυτή προσέδωσε την απαραίτητη δυναμική ώστε ο Γενικός Δείκτης να υπερκεράσει για πρώτη φορά από τις 20 Φεβρουαρίου του 2020 το όριο των 910 μονάδων

Η εικόνα της αγοράς

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. κινούμενος όλη την ημέρα ανοδικά έκλεισε στις 913,12 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,51%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση από το χαμηλό των 906,61 μονάδων (+0,78%) στο άνοιγμα, έως το υψηλό των 919,21 μονάδων (+2,18%) στις 15:07 μ.μ. Τα επίπεδα αυτά, συνεπάγονται νέα υψηλά 14 μηνών για την ελληνική αγορά. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,48 εκατ. ευρώ με μόλις 2,59 εκατ. ευρώ σε πακέτα. 

Χρηματιστήριο: Άνοδος με κίνητρα και προοπτική
Χρηματιστήριο: Άνοδος με κίνητρα και προοπτική

Θυμίζουμε πως ξεκίνησε η Μ. εβδομάδα η οποία θα έχει τέσσερις συνεδριάσεις με τις συναλλαγές παραδοσιακά να μειώνονται αυτό το διάστημα. Βεβαίως, το Πάσχα των Ορθοδόξων δεν συμπίπτει φέτος και το Πάσχα των Καθολικών, οπότε ο τζίρος από το εξωτερικό – που είναι και ο συντριπτικά μεγαλύτερος – θα παραμείνει στην αγορά. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.215,04 μονάδες με άνοδο 1,69%, επίπεδα που επίσης είναι νέα υψηλά 14 μηνών, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.352,64 μονάδες με άνοδο 2,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεπέρασε τις 600 μονάδες κλείνοντας στις 606,43 μονάδες με άνοδο 2,44%. 

O Απρίλιος, και ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις έως τη λήξη του, φαίνεται πως θα είναι ο 3ος διαδοχικά θετικός μήνας, καθώς ο Γ.Δ. κερδίζει περί το 5,5%, ύστερα από το +5,73% του Φεβρουαρίου και το +9,17% του Μαρτίου. 

Ξέσπασμα της Πειραιώς που έκλεισε με αγοραστές

Η μετοχή της Πειραιώς, μετά τη μεγάλη πρόσφατη πτώση την Παρασκευή ενισχύθηκε κατά 13,07%, ενώ σήμερα ξέσπασε με ράλι +29,95% και κλείσιμο στα 2,5860 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 1,76 εκατ. τεμαχίων μέσω 4,36 εκατ. ευρώ τζίρου και 3.086 πράξεων. Βεβαίως, η… μητέρα των μαχών θα δοθεί για τη μετοχή από τις 7 Μαΐου, όταν και θα εισαχθούν οι νέες μετοχές που θα «στείλουν» την αποτίμηση της Τράπεζας πάνω από τις υπόλοιπες τρεις συστημικές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υποδοχή που θα έχει από την αγορά… 

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς

Η αγορά αντέδρασε θετικά στην εκτός προγράμματος αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s, αλλά και από τις εξελίξεις στην Πειραιώς Financial. 

Κατά τα λοιπά, καλή ήταν η εικόνα και των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών, με την Alpha Bank να δεσπόζει ξανά έχοντας το μεγαλύτερο τζίρος σε όλη την αγορά, κλείνοντας με άνοδο 3,48% στα 1,28 ευρώ, με όγκο πάνω από 11 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή της Alpha Bank έχει κέρδη περί το +38% το μήνα Απρίλιο, εν μέσω αναβαθμίσεων και θετικών μηνυμάτων, ενώ θυμίζουμε πως είχε μείνει πίσω συγκριτικά με τις Eurobank και Εθνική. Η Eurobank ενισχύθηκε κατά 2,45%, η Εθνική έκλεισε στο +0,39% και η Attica Bank +3,84%. 

Η εικόνα σε επίπεδο δεικτών

Στον ευρύτερο Large Cap, σε αρνητική τροχιά έκλεισαν μόνο οι Ελλάκτωρ (-3%), Coca Cola HBC και Σαράντης. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 3% είχαν οι Jumbo και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 2% ενισχύθηκαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Viohalco, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. 

Στο χώρο του Mid Cap, ράλι +11,82% έκανε η Intrakat, άνω του 5% ενισχύθηκαν οι Autohellas, AVAX και Intracom Holdings, άνω του 4% κέρδισαν οι Profile και Ικτίνος, ενώ καλή εικόνα είχαν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Κρι Κρι, MIG, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΥΑΘ και Πλαίσιο. Στην ευρύτερη αγορά κέρδη είχαν μετοχές όπως Δομική Κρήτης, ΑΝΕΚ, Βιοκαρπέτ, ΣΙΔΜΑ, Frigoglass, Ιατρικό Αθηνών, Lavipharm, Κορδέλλου, Κυριακούλης και Byte Computer, ενώ υποχώρησαν οι Moda Bagno, CPI, Ευρωσύμβουλοι, Κέκροπας, Μπήτρος, Ιντεάλ, Ιντερτέκ, Μοτοδυναμική κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 90 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 29 που υποχώρησαν. 

Η μεγάλη… εικόνα του ΓΔ

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version