if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Σε διαρκές stress test το Χρηματιστήριο. Comeback από Πειραιώς και Aegean

Σε διαρκές stress test το Χρηματιστήριο. Comeback από Πειραιώς και Aegean

Την πιστοποίηση για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ότι δεν θέλει να χάσει το όριο των 830 μονάδων έκανε και την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο εν μέσω αρκετών αψιμαχιών μεταξύ αγοραστών και πωλητών έκλεισε εξισορροπητικά στις 831,86 μονάδες με ανεπαίσθητη πτώση 0,02%. 

Το κλίμα στην αγορά οροθετήθηκε από τη μεγάλη διακύμανση της μετοχής της Πειραιώς Financial που είχε ενδοσυνεδριακή «διαδρομή» 27,08%, τα νέα σημαντικά πακέτα στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το Γιώργο Περιστέρη να συνεχίζει τις αγορές, αλλά και το ράλι των τριών μετοχών του ομίλου Viohalco. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η μετοχή της Πειραιώς Financial ύστερα από απώλειες άνω του 60% στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις, έφτασε σήμερα να υποχωρεί έως και 13,39% στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, όμως σταδιακά ανέκτησε δυνάμεις και τελικώς έκλεισε με άνοδο 12,38%, ενώ έφτασε έως και το +13,79%. Παράλληλα, διακίνησε όγκο 38,68 εκατ. μετοχών μέσω 16,15 εκατ. ευρώ τζίρου, ενώ έγιναν και 10. 990 πράξεις. 

Ασφαλώς η συμμετοχή της Πειραιώς στο Γενικό Δείκτη είναι μηδαμινή, μόλις στο 0,87%, όμως σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά της επηρεάζει πολλαπλώς την ευρύτερη ψυχολογία της αγοράς, ενώ οι «αγριότητες» και οι κινήσεις καζίνο των προηγούμενων ημερών, ασφαλώς και δεν περιποιούν τιμή για την αγορά. Πάντως, ενδοσυνεδριακά υπήρξε μεγάλη απόκλιση συγκριτικά με την εικόνα που είχε η Πειραιώς στα παράγωγα. 

Κινητικότητα στον όμιλο Viohalco

Η μετοχή της Viohalco έκανε ράλι σε ποσοστό +8,07% με όγκο πάνω από 400 χιλ. τεμάχια, κλείνοντας στα 4,82 ευρώ που είναι νέα υψηλά διετίας. Φήμες στην αγορά λένε ότι ενδέχεται το placement στην ElvalHalcor να γίνει άμεσα, υπό τη μορφή δωρεάς μετοχών προς τους μετόχους της Viohalco, η οποία ελέγχει κατά 92% στην εισηγμένη. Αν γίνει αυτή η διαδικασία, θα αφορά τη διανομή κερδών από παλαιότερα έτη, κάτι που ήδη έχει ανακοινώσει η εταιρεία. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. 

Πάντως, αν γίνει το placement στην ElvalHalcor και μειωθεί το ποσοστό της Viohalco, αυτομάτως θα αυξηθεί το free float στην πρώτη και θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδό της στον FTSE 25, άρα και στην ελίτ του Χ.Α. με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ισχυροποίηση του brand και την εισροή νέων κεφαλαίων. 

Η μετοχή της ElvalHalcor έκλεισε σήμερα με άνοδο 5,36% στα 2,36 ευρώ (νέα ιστορικά υψηλά από τότε που έγινε η συγχώνευση Ελβάλ – Χαλκόρ, ενώ προέρχεται και από το χθεσινό +10,34%. Εξαιρετική εικόνα έχει και η έτερη εισηγμένη του ομίλου η Cenergy Holdings, που ενισχύθηκε κατά 9,66%. 

Ο Περιστέρης στηρίζει τη μετοχή του

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έγιναν τρία ισχυρά πακέτα που αφορούσαν συνολικά το 7,252% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο πέρασε στο Γιώργο Περιστέρη. Το πρώτο πακέτο ήταν 2.678.571 μετοχών, το δεύτερο 4.375.500 και το τρίτο 446.429 μετοχών. Όλα τα πακέτα άλλαξαν χέρια στα 11,20 ευρώ, δηλαδή με premium έναντι της τιμής στο ταμπλό που είναι στα 9,50 ευρώ. Συνολικά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διακινήθηκε τζίρος 86,38 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των πακέτων στο Χ.Α. έφτασε στα 78,30 ευρώ, αποτελώντας το 48,5% του συνολικού τζίρου που διαμορφώθηκε στα 161,72 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ήταν επίσης το πακέτο 3.333.333 μετοχών ή του 1,5% της Ελλάκτωρ στα 1,5 ευρώ, με το σύνολο της συναλλαγής να φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Στα θετικά της συνεδρίασης ήταν και η «επιστροφή» της Aegean Airlines που και σήμερα έφτασε να υποχωρεί σημαντικά πέφτοντας έως το χαμηλό των 4,55 ευρώ, όμως ανέκτησε μέρος των δυνάμεών της κλείνοντας στο τέλος στα 5,18 ευρώ με άνοδο 4,54% και όγκο πάνω από 200 χιλ. μετοχές. Θυμίζουμε πως χθες ο τίτλος είχε υποχωρήσει κατά 12,30%, με φόντο κάποιες αρνητικές εξελίξεις από τη Βρετανία και την απαγόρευση ταξιδιών έως τα τέλη Ιουνίου. 

Το υπόλοιπο ταμπλό

Από εκεί και πέρα, πιέσεις άνω του 2% δέχτηκε η Jumbo που συνεχίζει κάτω από τα 15 ευρώ κλείνοντας για 5η συνεχή συνεδρίαση με πτώση, έχοντας χάσει ενάμιση ευρώ ανά μετοχή αυτό το διάστημα. Πτώση άνω του 1% είχαν επίσης οι Εθνική, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Fourlis και ΕΧΑΕ, ενώ στο μεσαίο χώρο, η εικόνα ήταν μεικτή. Πλην της Cenergy Holdings η AVAX (+5,48%) έκλεισε για 4η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά έχοντας άνοδο άνω του 16% αυτό το διάστημα, στο +4,62% η Ικτίνος +4,62%, BriQ Property +1,02% και Κρι Κρι +1,36%. Στον αντίποδα, υποχώρησαν τίτλοι όπως Autohellas (-3,59%), Πλαίσιο, Profile, Έλτον, Intracom Holdings (-2,66%) και Profile. Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 61 που υποχώρησαν. 

 

 

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version