Εξελίξεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν έχει προκαλέσει η δήλωση ενοχής ενός από τους τρεις κατηγορουμένους για την δολοφονία της Ματλέζας Δημοσιογράφου, Νταφίνα Καρουάνα Γκαλιζία.
Ένοχος δήλωσε ένας από τους τρεις άνδρες που έχουν συλληφθεί για τη δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια στη Μάλτα. Πρόκειται για τον Βίνσεντ Μουσκάτ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη μετά την ομολογία του. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, τα αδέρφια Τζορτζ και Άλφρεντ Ντιτζόρτζιο έχουν δηλώσει αθώοι, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η δημοσιογράφος είχε δολοφονηθεί το 2017 με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της ενώ ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς.
Ο Βίνσεντ Μουσκάτ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2017, δύο μήνες μετά την βομβιστική που προκάλεσε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στην παραίτηση του Τζόζεφ Μουσκάτ (καμία συγγένεια) ως πρωθυπουργού.
Η δολοφονία της Γκαλιζία προκάλεσε πολιτικό τσουνάμι, καθώς σε αυτή ενεπλάκη ο πρώην πρωθυπουργός Μουσκάτ. Κατά σύμπτωση Μουσκάτ είναι και το επώνυμο του ενός εκ των τριών δραστών που ομολόγησε.
΄Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η εισαγγελία προσέφερε συμφωνία στους υπόπτους, Η ομολογία είχε μειωμένη ποινή 15 ετών και οικονομικές κυρώσεις. Σε αυτή τη φάση δεν είναι σαφές αν ο δράστης που ομολόγησε εμπλέκει στην κατάθεση του πολιτικά ή άλλα πρόσωπα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καρουάνα δολοφονήθηκε με βόμβα στο αυτοκίνητό της. Η Γκαλιζία δολοφονήθηκε ενώ αποκάλυπτε υποθέσεις διαφθοράς, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ.
Στο μεταξύ, η ΕΕ έχει κατηγορήσει τη Μάλτα για προσπάθεια συγκάλυψης. Πρέπει να σημειωθεί ότι στον απόηχο της δολοφονίας Γκαλιζία διεθνή media αποκάλυψαν πολλαπλά σκάνδαλα στη Μάλτα και στις χώρες της Μεσογείου, με κοινό παρονομαστή τη χορήγηση διαβατηρίων και υπηκοότητας σε πολίτες τρίτων χωρών σωρηδόν, με οικονομικά ανταλλάγματα.
Εμπλοκή στα παρασκήνια και της δολοφονίας Γκαλιζία είχε και η Ελλάδα, καθώς εδώ διέφυγε και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές η πηγή και εξ απορρήτων της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου. Η ελληνική Δικαιοσύνη, τελικά, χορήγησε άσυλο στη Ρωσίδα τραπεζοϋπάλληλο που διώκονταν από τις αρχές Μάλτας.
Μετά την Γκαλιζία, δολοφονήθηκαν και άλλοι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη. Στο στόχαστρο βρέθηκε μια Βουλγάρα παρουσιάστρια και ρεπόρτερ και ένας Σλοβάκος δημοσιογράφος μαζί με την φίλη του. Κοινό στοιχείο ήταν η διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και σχέσεων πολιτικών με επιχειρηματίες. Άλλοι δημοσιογράφοι διώχθηκαν και απαξιώθηκαν.