if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Στο μυαλό του Ταγίπ Ερντογάν: Η στρατηγική της έντασης και των… media

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Γραμμικά κλιμακώνει τις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας η Τουρκία, επιλέγοντας να διατηρεί συνειδητά το θέμα του Μνημονίου με τη Λιβύη στην κορυφή της πολιτικής και επικοιωνιακής ατζέντας, μέσω της διαρκούς ανατροφοροδίας με δηλώσεις και νέες ενέργειες.

Η στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα καταδεικνύει την προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει το θέμα που εγείρεται και τις ελληνικές και κυπριακές αντιδράσεις ως διαπραγαμτευτικό χαρτί όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, θέλοντας να σύρει ΕΕ, ΗΠΑ και ενδεχομένως τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγαμτεύσεων για την αναγνώριση του ρόλου της στην περιοχή.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ξεχωριστή, με νέο έγγραφο και σε νέα ημερομηνία κατάθεση του χάρτη με ις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη, στον ΟΗΕ.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο περιγράφονται αναλυτικά τα θαλάσσια σημεία, εντός των οποίων καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης. Η κατάθεση των συντεταγμένων έρχεται μία ημέρα, μετά την πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ στις ελληνικές επιστολές, στις οποίες η συμφωνία περιγράφεται ως «παράνομη».

Η στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν στην πραγματικότητα στοχεύει στην πρόκληση των εντονότερων δυνατών αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα, καθώς κάτι τέτοιο, με βάση τη λογική της Άγκυρας, ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση της τουρκικής ισχύος και ως εκ τούτου ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση.

«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους»

δήλωσε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ θέλοντας να κρατήσει μια ουδέτερη στάση πάνω στο ζήτημα.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών»,

πρόσθεσε.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα».

ενώ συνέχισε λέγοντας

«Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά»

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version