if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Μόσχα θολώνει τα νερά για επίσκεψη Λαβρόφ, φωτιά στο παρασκήνια

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) and his Greek counterpart Nikos Kotzias react during a news conference in Moscow, February 11, 2015. REUTERS/Maxim Zmeyev

Θολό παραμένει το τοπίο στις ελληνορωσικές σχέσεις, παρά τις πιέσεις των media προς όλες τις κατευθύνσεις για την αποσαφήνιση θέσεων και προθέσεων, ένδειξη ότι υπάρχει έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα και ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί.

Η κυοφορούμενη από την έναρξη των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό κρίση, ξέσπασε ανήμερα της Συνόδου Κορυφής του NATO με την επίσημη διαρροή της απέλασης δύο διπλωματών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα δύο ακόμα, ενώ η Μόσχα έχει -μέχρι στιγμής- διαμηνύσει ότι θα έχει αναλογική απάντηση, όπως συνηθίζει κατά πάγια πρακτική.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Μέχρι εδώ και με δεδομένες τις πιέσεις των media, οι τόνοι και από τις δύο πλευρές παραμένουν χαμηλοί, ένδειξη ότι και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν περαιτέρω κλιμάκωση, παρά το γεγονός ότι εξωθεσμικοί παράγοντες υποδαυλίζουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Από χθες, μάλιστα, στην επικαιρότητα έχει μπει η επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, η οποία φαίνεται να παγώνει, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Δύο ημέρες νωρίτερα, όμως, η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα είχε πει στο Interfax ότι “η Ρωσία προετοιμάζεται για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ”.

Οι δύο ειδήσεις αν και αντικρουόμενες μπορεί να είναι ταυτόχρονα αληθείς, καθώς η δεύτερη αποτελεί απάντηση στις πιέσεις των media και στο βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε, λόγω των μέτρων στο εν τω μεταξύ.

Οι πληροφορίες που φθάνουν σήμερα από τη Μόσχα θέλουν τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να έχει λάβει πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν αρκετούς μήνες με την επίσκεψη να είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, «για την ώρα δεν διεξάγεται η προετοιμασία της» σημειώνει το Sputnik επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, δήλωνε χθες ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν διαφορετική δυναμική από την εμπλοκή που ανέκυψε σε διπλωματικό επίπεδο και ότι σκοπός είναι να είναι αμοιβαία επωφελείς.

Συνεπώς, οι αντικρουόμενες διαρροές από την πλευρά τη Ρωσίας φαίνεται να έχουν στόχο την εκτόνωση της έντασης χωρίς επίσημες θέσεις και ανακοινώσεις και τη συνέχιση των επαφών στο παρασκήνιο, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Μόσχα φαίνεται να μην έχει αφήσει την επίτευξη λύσης στο Σκοπιανό να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, καθώς την επομένη της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ και έστειλε μήνυμα έναρξης της προετοιμασίας της συνάντησης του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version