Υπό την απειλή πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία, εμπλοκής στον προϋπολογισμό της ΕΕ από την Ιταλία και ανάπτυξης φυγόκεντρων τάσεων από το Group Visegrad θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό την Κυριακή στις Βρυξέλλες, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν 16 χώρες.
Διαβάστε επίσης: Σε ακροδεξιό κλοιό η Ευρώπη, επιχειρείται εκτροχιασμός
Στη Σύνοδο αναμένεται να κυριαρχήσουν απόψεις πρωτάκουστες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες αν και προέρχονται από την ακροδεξιά ατζέντα είναι -σε πολλές περιπτώσεις- μεταξύ τους αντικρουόμενες, γεννώντας τον κίνδυνο ρήξεων και ανάπτυξης φυγόκεντρων τάσεων, οι οποίες εφόσον δεν προληφθούν είναι πιθανό να προκαλέσουν τριγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου η ενότητα ανάγκη για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων του Ντόναλντ Τραμπ.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στήριξε δημοσίως την πολιτική κλειστών λιμένων της Ιταλίας, επαινώντας γι αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας, ενώ επιτέθηκε για το προσφυγικό κατά της Άγκελα Μέρκελ, μόλις διέρρευσε στα media η ενδοκυβερνητική σύγκρουση με το CSU.
Πιο “περίεργο” είναι ακόμη το γεγονός ότι το προσφυγικό επανέρχεται στο προσκήνιο και επιτακτικά σε μια περίοδο που ως πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση και ενώ η αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΕ για το εμπόριο και ΕΕ-Ρωσίας για τα Βαλκάνια κορυφώνεται.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: 100 δισ. και συμφωνίες με δικτάτορες για τους πρόσφυγες
Το προσφυγικό, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που εργαλειοποιείται από την ακροδεξιά, εντός και εκτός ΕΕ, ως όπλο στην προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών σε διάφορα μέτωπα, με αποτέλεσμα η Άγκελα Μέρκελ να έχει διαμορφώσει αναχώματα και ένα πλέγμα πολιτικών, για να αποφύγει να συρθεί στην εφαρμογή αντιευρωπαϊκής ατζέντας.
Διαβάστε επίσης: Ιταλοί και Γερμανοί ακροδεξιοί “τεντώνουν” τη Μέρκελ για το προσφυγικό
Ακόμα δεν είναι σαφές αν η Άγκελα Μέρκελ θα θέσει επί τάπητος ή θα συναινέσει στην υλοποίηση σχεδιασμών αντίστοιχων -ή ακόμα και πιο διευρυμένων- από τη συμφωνία με την Τουρκία, εμπλέκοντας χώρες της Αφρικής.
Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη σε κίνδυνο: Τραμπ-Πούτιν απειλούν με όπλο την ακροδεξιά
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει, ωστόσο, κάνει ιδιαίτερη προεργασία σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και Εμμάνουελ Μακρόν, καθώς έχουν εκμεταλλευτεί αποικιακές σχέσεις με αφρικανικές χώρες γα την προώθηση τέτοιων σχεδιασμών, οι οποίοι ωστόσο παρέμεναν στο συρτάρι, μπορούν ωστόσο να αναδειχθούν σε πλατφόρμες σύγκλισης καθώς αφορούν και εστιάζουν στην εκτός ευρωπαϊκών συνόρων διαχείριση των ροών.
Διαβάστε επίσης: Ενισχυμένη η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Η προοπτική των ευρωεκλογών όμως και η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της διείσδυσης των συντηρητικών κομμάτων στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, έχει οδηγήσει το αδελφό κόμμα του CDU, της Άγκελα Μέρκελ, το CSU να υιοθετήσει την ατζέντα του AfD στο ζήτημα της μετανάστευσης, απειλώντας μάλιστα με κυβερνητική ρήξη.
Η Μέρκελ κέρδισε χρόνο δύο εβδομάδων, μετά από σύγκρουση με τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, Κρίστιαν Ζέεχοφερ, ώστε να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες κλεισίματος των γερμανικών συνόρων που θα αποσάθρωναν ό, τι έχει μείνει από τη Συνθήκη Σένγκεν. Υπό την πίεση κατάρρευσης της κυβέρνησής της η Άγκελα Μέρκελ σε συνεργασία με τη Γαλλία ζήτησαν από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Διαβάστε επίσης: Το προσφυγικό σε αριθμούς, σκεφτείτε τους ανθρώπους
Η διαδικασία, όμως, από μόνη της, φέρει ιδιαίτερα μηνύματα, καθώς η Μέρκελ ζήτησε από τον Γιούνκερ και τον Αβραμόπουλο τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής και όχι από τον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που είθισται να αναλαμβάνει αυτές τις πρωτοβουλίες.
Διαβάστε επίσης: Η Μέρκελ στηρίζει τον δικτάτορα του Σουδάν
Ο λόγος, αν και γνωστός δεν είναι προφανής: >Η Κομισιόν και το διευθυντήριο έχουν συγκρουστεί με τον Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό, σχετικά με πρωτοβουλία που ανέλαβε, εγκολπώνοντας τις απόψεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα του Group Visegrad, που καλούν για ακύρωση του Δουβλίνου ΙΙ και των ποσοστώσεων και κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων.
Τώρα και η Βουλγαρία, φαίνεται να προσεγγίζει σε αυτές τις θέσεις, με τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, να ενημερώνει το Κοινοβούλιό του, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, ότι σκοπεύει να ζητήσει κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και δημιουργία κέντρων διαχείρισης μεταναστών και προσφύγων εκτός ΕΕ.
Στη Γερμανία το CSU ζητά, μετ επιτάσεως, αύξηση του επαναπατρισμού προσφύγων στις χώρες αρχικής αίτησης ασύλου, ήτοι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία.
Το σενάριο αυτό φρόντισε να κάψει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Κόντε, ο οποίος πιεζόμενος επίσης από τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, έχει κλείσει τα ιταλικά λιμάνια στους διασωθέντες πρόσφυγες στη Μεσόγειο και ζητά αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού. Ήδη, η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας είχε εμπλέξει το πολεμικό ναυτικό για την επιτήρηση και ανακοπή των ροών από τη Λιβύη και είχε απομακρύνει ΜΚΟ από την περιοχή.
Τη Σύνοδο Κορυφής, που θα συμμετάσχει και η Αυστρία, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν όμως, οι χώρες του Group Visegrad, καθώς θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος ζητήματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στα οποία κυρίαρχη θέση κατέχει η πολιτική ποσοστώσεων, την οποία δεν τηρούν ετσιθελικά και κατά παράβαση των συνθηκών, αναγκάζοντας την Κομισιόν να αναλάβει νομική δράση κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας επί του ζητήματος.
Διαβάστε επίσης: Το προσφυγικό ξανά στο επίκεντρο, λόγω Γερμανίας, Τουρκίας και αδυναμίας
Στη συνάντηση, η οποία αποτελεί γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα.
Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό: Οι διακινητές που δεν πιάνονται έχουν λογαριασμούς και στην Ευρώπη
Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν “οπλίζει” το προσφυγικό, 1200 νέες αφίξεις σε έξι μέρες
Οκτώ ακόμη ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σε αυτήν: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πάντως, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, την Κυριακή δεν προβλέπεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς «πρόκειται για μια ανεπίσημη συνάντηση» και «δεν θα υπάρξει απόφαση για να ανακοινωθεί στο τέλος».
Διαβάστε επίσης: Ο ISIS μπαίνει στη “μπίζνα” του προσφυγικού
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη συνάντηση κορυφής» της Κυριακής και επέμεινε στην ανάγκη στη συνάντηση αυτή να βρεθούν μάλλον «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες».
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η συνάντηση, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα κλείσει με «μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας».