Ο ISIS μπαίνει στη «μπίζνα» του προσφυγικού

Στα 6 δισ. ο ετήσιος τζίρος της διακίνησης ανθρώπων σύμφωνα με τη Europol

Ο ISIS μπαίνει στη «μπίζνα» του προσφυγικού

Τεράστια «βιομηχανία» παραγωγής ζεστού χρήματος αποδεικνύεται η διακίνηση-εμπόριο προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής προς την Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών τα συνολικά ετήσια έσοδα των καρτέλ έφτασαν τα 6 δισ. ευρώ το 2016.

Διαφήμιση

Το πρόβλημα όμως εντείνεται και διευρύνεται καθώς εκτός από τις εγκληματικές οργανώσεις, τη μαφία και μια σειρά δικτύων δουλεμπόρων στην αγορά της διακίνησης ανθρώπων μπαίνουν δυναμικά οι τρομοκρατικές οργανώσεις με πρώτο το Ισλαμικό Κράτος.
Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών, Αλεσάντρο Πάνσα, σε συνέντευξή του στην εφημερία Stampa, «Ο ISIS έχει καθιερώσει πλέον τη διακίνηση προσφύγων προς την ΕΕ ως βασική πηγή εισοδήματος.

Διαβάστε  Έκρηξη στη Νέα Υόρκη: Απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης, τη χαρακτηρίζει ο ντε Μπλάσιο

[graphiq id=»cXa1Ldnz2cZ» title=»Πρόσφυγες που διέσχυσαν τη Μεσόγειο κατά έτος» width=»700" height=»534" url=»https://w.graphiq.com/w/cXa1Ldnz2cZ» ]

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι μόνο το 2016 180,000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη Βόρειο και Δυτική Αφρική στην Ιταλία, ενώ η Άγκελα Μέρκελ έχει κατ επανάληψη επισημάνει ότι ο ISIS στέλνει και «μοναχικούς λύκους» μαζί με τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

[gra[graphiq id=»8PEQIkVhBFr» title=»Θέσεις απέναντι στο προσφυγικό παγκοσμίως» width=»700" height=»768" url=»https://w.graphiq.com/w/8PEQIkVhBFr» ]

Ο ISIS πιεζόμενος από τις απώλειες εσόδων από το πετρέλαιο, λόγω της απώλειας κρίσιμων εδαφών, και από τα αρχαία αναζητά νέες πηγές εισοδήματος καθώς και δίκτυα τα οποία θα ανοίξουν νέους δρόμους εισόδου και εξόδου από την Ευρώπη καθώς και διακίνησης ανθρώπων αλλά και λαθρεμπορίου προϊόντων.
Σε αυτό το πλαίσιο εδραιώνει τις μέχρι τώρα ευκαιριακές συνεργασίες του με εγκληματικές ομάδες, ενσωματώνει άλλες και αποκτά το σύνολο της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για την διακίνηση ανθρώπων.
Με τη στρατηγική αυτή ο ISIS επεκτείνεται στην Αφρική, αποκτά πιστούς συνεργάτες των οποίων τα έσοδα εξαρτώνται από τον ISIS και αποκτά δίκτυα τα οποία αποτελούν εν δυνάμει νέες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Διαβάστε  Οι Κούρδοι συνέλαβαν τους "Beatles" του ISIS

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Αίγυπτος: Ανοιχτή σύγκρουση με το Ισλαμικό Κράτος, έξι στρατιώτες νεκροί