Ζάεφ: Επικοινωνία με Τσίπρα και μετά διάγγελμα

Ζάεφ: Επικοινωνία με Τσίπρα και μετά διάγγελμα

Την προσέγγιση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, καθώς έκανε λόγο για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός των επομένων ημερών.

Χθες το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς είχε επίσης χαρακτηρίσει τις διαπραγματεύσεις ζήτημα μερικών ημερών. Η ταύτιση αυτή που παρατηρείται αφήνει να διαφανεί ο τρόπος που σχεδιάζονται πολιτικά και επικοινωνιακά οι κινήσεις και τω δύο κυβερνήσεων.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν παγώσει και δίδεται η αίσθηση στους διεθνείς παράγοντεςπου παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις ότι απαιτείται λίγη προσπάθεια ακόμη.

Διαφήμιση

Αν και δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια αναφορικά με τις τρεις προτάσεις για το όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας και Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθησή του πως η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό βρίσκεται στο τέλος της, εκτιμώντας παράλληλα πως οι προσπάθειες στο τέλος θα στεφθούν από επιτυχία.

Επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως το θέμα είναι ευαίσθητο και δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, σημειώνοντας πως οι διεργασίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και η πορεία τους θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για το τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σημείωσε δε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, πως μετά την επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα θα ενημερώσει τους πολίτες της πΓΔΜ για το περιεχόμενο των συνομιλιών, καθώς εκείνοι θα έχουν και τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος.

«Θέλω αυτές τις ημέρες να έχουμε επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μόλις συμφωνήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες, θα τις κοινοποιήσουμε άμεσα στον λαό»,

είπε ο κ. Ζάεφ.