Ο Πούτιν υπέγραψε κυρώσεις κατά των ΗΠΑ, παγωμένη η σύνοδος κορυφής με Τραμπ

Ο Πούτιν υπέγραψε κυρώσεις κατά των ΗΠΑ, παγωμένη η σύνοδος κορυφής με Τραμπ

Το νόμο που περιλαμβάνει τα αντίμετρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας υπέγραψε σήμερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν, τη στιγμή που από τον Λευκό Οίκο διαρρέονται σενάρια για την προετοιμασία διμερούς συνάντησης κορυφής.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων χωρών κατά της Ρωσίας έχουν πλήξει καίρια την οικονομία της χώρας, ωστόσο πολιτικά δεν έχουν αποδυναμώσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς η στοχοποίηση ανθρώπων του περιβάλλοντός του λειτούργησε συσπειρωτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η προταθείσα διάσκεψη προσέκρουσε σε προβλήματα και η διοργάνωσή της δεν ήταν εφικτή προς το παρόν. Ερωτηθείς από τον αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ORF σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης, ο ίδιος απάντησε: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη μου είναι το αποτέλεσμα της σκληρής εγχώριας πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ». Ο Πούτιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον ORF εν όψει της επίσκεψής του αύριο Τρίτη στην Αυστρία, δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ δέχεται πιέσεις από την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ για το αν υπήρξε ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές το 2016.

Διαφήμιση

«Σε μια από τις τελευταίες συζητήσεις μας, ο Ντόναλντ εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών. Συμφωνώ μαζί του απολύτως» ανέφερε ο Πούτιν σε απόσπασμα της συνέντευξής του, η οποία θα προβληθεί αργότερα σήμερα. Πέραν της αναφοράς του στην απόσυρση των ΗΠΑ, το 2002, από τη συνθήκη για την απαγόρευση των αντιβαλλιστικών συστημάτων, ο Πούτιν δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Μια εξίσου ασαφή αναφορά στο ζήτημα είχε κάνει και ο Τραμπ τον Απρίλιο. «Σταματείστε την κούρσα των εξοπλισμών» είχε γράψει σε tweet του στο οποίο ανέφερε επίσης και την παροχή «βοήθειας» προς τη ρωσική οικονομία.