Ο Κιμ απειλεί να ακυρώσει τη σύνοδο με Τραμπ, λόγω πίεσης για τα πυρηνικά

Ο Κιμ απειλεί να ακυρώσει τη σύνοδο με Τραμπ, λόγω πίεσης για τα πυρηνικά

Το γύρο του κόσμου σε ελάχιστα λεπτά έκανε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ακύρωσης της Συνόδου Κορυφής του Κιμ γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον οι ΗΠΑ συνεχίσουν να πιέζουν για ολική και απριόρι αποπυρηνικοποίηση σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια.

Διαφήμιση

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων KCNA:

“αν η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου συνεχίσει να μας σπρώχνει στον τοίχο και να απαιτεί μονομερώς να εγκαταλείψουμε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε πλέον κανένα ενδιαφέρον για συνομιλίες και θα πρέπει να επανεξετάσουμε εάν θα δεχθούμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ»,

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το μέλλον των διμερών σχέσεων «θα είναι ξεκάθαρο» εάν η Ουάσιγκτον έχει κατά νου μια αποπυρηνικοποίηση τύπου Λιβύης στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας. Κατά τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει ένας «αποτυχημένος πρόεδρος» εάν ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του.

Διαβάστε  Η απειλητική Βόρεια Κορέα είναι πάμπτωχη, όπως το Σουδάν

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ χαρακτήρισε την απόφαση της Πιονγιάνγκ να αναστείλει μια διακορεατική σύνοδο η οποία σχεδιαζόταν να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών «λυπηρή» και σημείωσε ότι δεν συνάδει με την ιστορική διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη του Απριλίου. «Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να αναβάλλει μονομερώς τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο Κορέες, με την επίκληση των ετήσιων αεροπορικών γυμνασίων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, δεν συνάδει με το πνεύμα της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ και είναι λυπηρή», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης Μπάικ Τάε-χιούν σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Διαβάστε  Ιστορικές συνομιλίες Κιμ-Μουν στην Κορεατική Χερσόνησο

Ο Μπάικ προέτρεψε ταυτόχρονα την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στις συνομιλίες και συμπλήρωσε ότι θα σταλεί μια επίσημη επιστολή στη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση εντός της ημέρας.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι:

“Συνεχίζουμε την προετοιμασία της Συνόδου, έχοντας κατά νου την κίνηση αυτή της Βορείου Κορέας”.

Διαβάστε  Κορέα: Συμφωνία αποπυρηνικοποίησης

Η δήλωση του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου ερμηνεύεται, πάντως, ως προσπάθεια επαναπροσδιοριοσμού των όρων της διαπραγμάτευσης και όχι ως σκλήρυνση στάσης ή ένδειξη υπαναχώρησης.

Διαφήμιση