Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα ασκήσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Απριλίου, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας, σύμφωνα διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου που επικαλούνται τα ελληνικά media.
Όπως αναφέρεται κατά τη διάρκεια της, διάρκειας μισής ώρας, τηλεφωνικής επικοινωνίας των ηγετών Ελλάδας και Ρωσίας έγινε εκτενής αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και στις ενέργειες της Ελλάδας για βελτίωση των διμερών σχέσεων, με τον Ρώσο πρόεδρο να επισημαίνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι καλά ενημερωμένος.
Στο θέμα παρενέβη ενεργά και η ΕΕ, εντάσσοντας στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σαφή και συγκεκριμένη αναφορά για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, έχοντας νωρίτερα καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστολή στον Βλάντιμιρ Πούτιν ζητώντας τη στήριξή του και την άσκηση επιρροής στην Τουρκία για το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έστειλε και ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος έχει στο παρελθόν υπάρξει βουλευτής του κόμματος του Ρώσου προέδρου στη Δούμα.
Η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την ιταλική απέτρεψαν την ευθυγράμμιση της ΕΕ με τη Βρετανία στο ζήτημα της απριόρι απόδοσης ευθυνών στη Μόσχα, κίνηση που πιστώνεται στο κεφάλαιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία, με το Μαξίμου να προσδιορίζει το χρόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Ο χρονικός προσδιορισμός της επίσκεψης μετά τον Ιούνιο, στόχο έχει να καθησυχάσει τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας, καθώς στο πρώτο εξάμηνο η Ελλάδα κινείται στο τροχιά επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ και εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Αλβανία, κινήσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στην εκπλήρωση της ευρωατλαντικής προοπτικής των δυο χωρών, στην οποία ωστόσο αντιδρά η Ρωσία.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο και τόνισε πως η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.
Ως προς το θέμα με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επανέλαβε τις θέσεις του.
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε ότι αυτή η υπόθεση έχει επιβαρύνει πολύ τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, σημείωσε ότι πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και – όπου αυτό χρειάζεται – σε συνεργασία και με τη Ρωσία. Επισήμανε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε έρευνα του opcw (Organisation for Prohibition of Chemical Weapons).
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας είπε ότι τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της, ως χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. Πρόσθεσε πως δεν βοηθά κανέναν η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου.