Πρόσκληση Πούτιν σε Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ

Πρόσκληση Πούτιν σε Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία

Πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, δίνοντας νέα διάσταση στην επικοινωνία και στο σκηνικό που διαμορφώνεται.

Διαφήμιση

Σε ανακοίνωση που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ρωσικής προεδρίας (στα αγγλικά), τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκλογική του νίκη και πως οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προωθήσουν περαιτέρω την ρωσο-ελληνική συνεργασία.

«Αναφέρθηκαν, επίσης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην αυξανόμενη συνεργασία στο εμπόριο αλλά και οικονομικούς και ανθρωπιστικούς τομείς»

γράφει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Μετά από σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας τον ενημέρωσε για την πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Στην «ατζέντα» των δύο πολιτικών βρέθηκε και η υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας στο Λιμενικό, μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, κατά την επικοινωνία τους οι δύο «ηγέτες είχαν την ευκαιρία, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας».

Οι διατυπώσεις είναι ωστόσο αρκετά θολές και επιδέχονται πολλών ερμηνειών.

Διαβάστε  Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ για τα Ίμια

Με δεδομένη την αντίθεση της Ρωσίας στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές και τον ενεργό ρόλο που έπαιξε στην αποσταθεροποίηση της πΓΔΜ η Ρωσία, η προσπάθεια προσέγγισης με την Ελλάδα αποτελεί ένδειξη διάθεσης επηρεασμού των εξελίξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία απέτρεψαν την ευθυγράμμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία όσο αφορά τις κατηγορίες προς τη Ρωσία για την υπόθεση Σκρίπαλ, γεγονός που έχει εκ των πραγμάτων θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία.

Ενδιαφέρον και αυξημένο ειδικό βάρος έχει το σημείο που το Κρεμλίνο αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και πήρε ενημέρωση για τη συνομιλία Πούτιν-Τραμπ.

Διαβάστε  Επιστολή Σαββίδη σε Πούτιν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ο κίνδυνος εμπλοκής στο... Σκοπιανό

Ειρήσθω εν παρόδω ο Βλάντιμιρ Πούτιν έγινε προσφάτως δέκτης επιστολής του πρώην βουλευτή του κόμματός του και νυν μεγαλοεπενδυτή στην Ελλάδα, Ιβάν Σαββίδη, με την οποία του ζητείται να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Διαφήμιση