Να κλειδώσει το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αρχικές παραινέσεις της Γερμανίας για επίλυση σε διμερή βάση.
Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, είναι καταδικαστική για την Τουρκία και τις πρακτικές της, ενώ η διατύπωση που επελέγη ικανοποιεί πλήρως την Αθήνα.
Η απόφαση της ΕΕ περικλείει και την περίπτωση των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται εδώ και τρεις εβδομάδες στις φυλακές Αδριανούπολης.
Εκφράζεται ακόμη η «σοβαρή ανησυχία» των 28 για τη «συνέχιση της κράτησης πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία αλλά και με σαφή αναφορά στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία (είναι η προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων στο κομμάτι που μιλά για eu citizens όπου μπήκε το including 2 greek soldiers).
Δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο
12. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο
Sea και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
13. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του τον Οκτώβριο του 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως
για την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της
σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο.
14. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει
σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
15. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο
Έλληνες στρατιώτες και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων σε διάλογο με τα κράτη μέλη.
16. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με αυτά τα θέματα.
Η Αθήνα είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους της για τις κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα, ειδικά σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τη Δευτέρα.
Η συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να γίνει την 26η Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανάμεσα στον Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει κυρίως σκοπό να καθησυχαστεί η Άγκυρα για τη συνέχιση της υπεσχημένης ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας εντός των ορίων της αμφιλεγόμενης διμερούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, τον Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, ορισμένοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ επέμειναν στο ότι το χέρι που απλώνει η Ευρώπη στην Τουρκία, χώρα η οποία χαρακτηρίζεται αναγκαίος εταίρος, δεν πρέπει να εκληφθεί σαν λευκή επιταγή.
Νωρίτερα και ενώ είχε διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες και δημοσιοποιηθεί μια αναθεωρημένη έκδοση του κειμένου των συμπερασμάτων, η Άγκυρα αποφάσισε να κλιμακώσει τις πιέσεις διαρρέοντας στα media ότι βρέθηκαν στρατιωτικοί χάρτες στην κάρτα μνήμης του κινητού ενός εκ των Ελλήνων στρατιωτών. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επανέφερε επί τάπητος -σιωπηρά- τις κατηγορίες για κατασκοπεία, χωρίς ωστόσο να έχει απαγγελθεί ακόμα κατηγορητήριο σε βάρος των δύο που παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Η Τουρκία κλιμάκωσε την προκλητικότητά της σε όλα τα σημεία, χθες, με μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο, προκλήσεις και παρενόχληση του ελικοπτέρου του αρχηγού του ΓΕΣ, ενώ νωρίτερα είχε εκδώσει ανακοίνωση εγκαλώντας την Άγκελα Μέρκελ για τις δηλώσεις της κατά της επιχείρησης της Τουρκίας στο Αφρίν.
Κείμενο συμπερασμάτων Συνόδου Κορυφής