Η Τουρκία κάνει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μοχλό πίεσης για το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Η Τουρκία κάνει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μοχλό πίεσης για το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Διαρροή για τον εντοπισμό στρατιωτικών σχεδίων σε κινητό τηλέφωνο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται πραγματοποίησε η Άγκυρα, μέσω της εφημερίδας Χουριέτ και του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπου το Συμβούλιο της Ευρώπης επικρίνει δριμύτητα τους τουρκικούς χειρισμούς στο Αφρίν, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κίνηση της Τουρκίας, που συνιστά επιδείνωση της προοπτικής των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο τις κατηγορίες για κατασκοπεία, αποτελεί πρόδηλη ένδειξη νευρικότητας και σύγχυσης -ενόψει της σκληρής στάσης της ΕΕ- και ως τέτοια εκλαμβάνεται.

Διαβάστε  Η Τουρκία σε ρόλο μπαλαντέρ στο πόκερ Συρίας-Μέσης Ανατολής

Στόχος της Τουρκίας είναι να ανεβάσει την πίεση προς την Ελλάδα και την ΕΕ προκειμένου να μετριαστεί η γλώσσα του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής και να αποφευχθεί η σκληρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε Συρία, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο κείμενο που έχει δημοσιοποιηθεί η Ευρώπη καταδικάζει συλλήβδην τη στρατηγική της Άγκυρας σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Χουριέτ και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα στην εξωτερική κάρτα μνήμης του κινητού ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, η έρευνα στα ψηφιακά δεδομένα των κινητών τηλεφώνων συνεχίζεται. Ωστόσο δεν υπάρχουν λεπτομέρειες προς το παρόν ως προς το τι ακριβώς ανακάλυψαν και τι εννοούν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης όταν αναφέρονται σε στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.

Διαβάστε  Τουρκία-ΗΠΑ διαπραγματεύονται για τον πάστορα και τους S-400

Η διαρροή της είδησης χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες δίνει στην Άγκυρα το πλεονέκτημα να την ανασκευάσει στη συνέχεια εφόσον πάρει ανταλλάγματα από τη στάση της Ελλάδας ή ακόμα και συνολικά της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο πρόκειται για κίνηση η οποία αναβαθμίζει το περιστατικό και καθιστά τους Έλληνες στρατιωτικούς πιόνια της τουρκικής κυβέρνησης, στάση που δύσκολα θα γίνει ανεκτή τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και συνολικά από την ΕΕ.

Διαβάστε  Τα μηνύματα των κραυγών Ερντογάν για "επιστράτευση"

Διαφήμιση