Στα 470 δισ. “κοστολογεί” έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο το Bloomberg

Στα 470 δισ. “κοστολογεί” έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο το Bloomberg

Εντείνονται διεθνώς οι φόβοι για το ξέσπασμα εμπορικών πολέμων καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί την απειλή επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα ως μοχλό πίεσης για την ανατροπή του υφιστάμενου εμπορικού status quo με την Ευρώπη, ένδειξη ότι μπορεί να πράξει αντίστοιχα και σε άλλες περιστάσεις, γεγονός που ανεβάζει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Σύμφωνα με τον Bloomberg Economics ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλων διαστάσεων θα μπορούσε να στοιχίσει στην παγκόσμια οικονομία 470 δισ. δολάρια.

Διαβάστε  Ο κόσμος στο χείλος εμπορικής αναρχίας

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έχουν κατ επανάληψη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο εμπορικών πολέμων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο θα είχε κόστος για όλους.

Σε ένα σενάριο, κατά το οποίο οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και ο υπόλοιπος κόσμος απαντά με αντίποινα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,5% έως το 2020, υπολογίζει το Bloomberg. Όπως αναφέρουν στο πρακτορείο οι οικονομολόγοι Τζέιμι Μόρι και Τομ Όρλικ, αυτό είναι ένα «ακραίο μεν σενάριο, αλλά ένα σενάριο, που δεν θεωρείται πια απίθανο».

Διαβάστε  Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ -Μεξικό μόλις ξεκίνησε

Κάνουν λόγο για ένα ντόμινο επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία. Η πρώτη θα είναι η επιτάχυνση του πληθωρισμού, η οποία θα πλήξει την καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της θα θέσει υπό πίεση τις εξαγωγές των άλλων χωρών. Με τα αντίποινα ο πληθωρισμός θα ανέβει και σε άλλες χώρες, πλήττοντας αντίστοιχα τις αμερικανικές εξαγωγές.

Διαβάστε  Εμπορική τζιχάντ κήρυξε ο Τραμπ, πρώτα θύματα ΝΑΤΟ, G7, στόχος η Ευρώπη

Ο πόλεμος θα μπορούσε να αφήσει την αμερικανική οικονομία κατά 0,9% μικρότερη έως το 2020, όπως υπολογίζουν.