Συρία: Αλλάζουν οι ισορροπίες, αυξάνονται τα θύματα

Συρία: Αλλάζουν οι ισορροπίες, αυξάνονται τα θύματα

Τεράστια αύξηση συγκρούσεων, άμαχων θυμάτων και μετώπων καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, με εντεινόμενη, μάλιστα, δυναμική, καθώς ο ρωσικός άξονας επιχειρεί να “καθαρίσει” τη διαμάχη υπέρ του Άσαντ, το Ισραήλ πλήττει ιρανικές θέσεις και η Τουρκία επελαύνει έναντι των Κούρδων στα Βόρεια της χώρας.

Οι Κούρδοι απογοητευμένοι από τη στάση των ΗΠΑ και την πρόδηλη αδυναμία των Ευρωπαίων να χαλιναγωγήσουν την Τουρκία, στράφηκαν για στήριξη στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, γεγονός που ανατρέπει άρδην την ισορροπία δυνάμεων και στη Βόρεια Συρία, όπου οι ΗΠΑ μέσω των Κούρδων ήλεγχαν την περιοχή.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα εξέφρασε σήμερα την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Γούτα, τον θύλακα των ανταρτών στη Συρία τον οποίο σφυροκοπούν από την Κυριακή οι κυβερνητικές δυνάμεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα είναι εύκολο.

Διαφήμιση

“Ελπίζω να καταλήξει. Αλλά είναι δύσκολο. Όμως ελπίζω ότι θα καταλήξει. Είναι εξαιρετικά επείγον”,

δήλωσε στο Reuters προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ερωτηθείς για το τι πιθανόν να συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία, απάντησε:

“Τότε θα χρειαστεί να ασκήσουμε πιέσεις για να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της εκεχειρίας και της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια”.

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε με δηλώσεις του, μια ημέρα νωρίτερα και ο γγ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην Ανατολική Γούτα, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έχει μετατραπεί σε “επίγεια κόλαση”.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν καταφέρθηκε χθες εναντίον της «τερατώδους εκστρατείας αφανισμού» που συντελείται ενάντια στον πολιορκούμενο άμαχο πληθυσμό στην Ανατολική Γούτα, ενώ η Ρωσία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

Τις δολοφονίες αμάχων στη Συρία καταδίκασε και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάνοντας λόγο για σφαγή και προσθέτοντας ότι το Βερολίνο θα απευθυνθεί στη Ρωσία στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τον τερματισμό της βίας.

“Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι φρικτά γεγονότα στη Συρία, ένα καθεστώς που μάχεται εναντίον όχι τρομοκρατών, αλλά εναντίον του ίδιου του λαού, δολοφονίες παιδιών, την καταστροφή νοσοκομείων, όλη αυτή η σφαγή που είναι καταδικαστέα”,

δήλωσε η Μέρκελ.

Όπως είπε η ίδια, το Βερολίνο θα συζητήσει για τον συριακό πόλεμο με την Μόσχα. “Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτή η σφαγή να τερματιστεί”, συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 310 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.550 έχουν τραυματιστεί στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα από την Κυριακή το βράδυ όταν ξεκίνησε το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους.