Με το πολιτικό προσωπικό και τα media να ετοιμάζονται για τη “μητέρα των μαχών” στη Βουλή, αύριο 21 Φεβρουαρίου, καθώς συζητείται η υπόθεση Novartis στην Ολομέλεια του Σώματος, το σκηνικό που καλλιεργείται εσωτερικά είναι πολεμικό, οπτική που δεν αποδίδει όμως την πραγματικότητα, καθώς η πόλωση και η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οδηγεί σε αύξηση της συσπείρωσης των κομμάτων τόσο σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού όσο και στην κοινωνία.
Μπορεί η δυναμική να ευνοεί τους πολιτικούς αρχηγούς, η σταθερότητα και η δυνατότητα ενιαίας έκφρασης, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού παραμένει το βασικό ζητούμενο τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς.
Διαβάστε επίσης: Ξεσκαρτάρισμα και πόλωση με Novartis και Σκοπιανό
Χαμηλό και χωρίς τάση ενίσχυσης, παρά τα ανοιχτά μέτωπα, χαρακτηρίζει το πολιτικό ρίσκο και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στην πρόσφατη έκθεση που συνόδευε την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, προαναγγέλοντας και νέα αναβάθμιση εντός του έτους, καθώς διατήρησε θετικές τις προοπτικές.
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor η πόλωση και η συσπείρωση δρουν ανασταλτικά στην ανάδειξη του πολιτικού “ουράνιου τόξου” καθαρίζοντας τις γραμμές και τα ενδυναμώνοντας τα μηνύματα, στη συντηρητική παράταξη, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα γραμμής στο Σκοπιανό. Παράλληλα εντατικοποιείται διαδικασία συγκέντρωσης στον χώρο της Κεντροαριστεράς, συμβάλλοντας στην πιο ρεαλιστική αποτύπωση των κοινωνικών τάσεων και προοπτικών, τον περιορισμό των αναποφάσιστων και εν τέλει στον πιο αποτελεσματικό έλεγχο του πολιτικού προσωπικού, ενώ παράλληλα σμιλεύεται και η δυναμική των κοινωνικών τάσεων.
Η διάρθρωση της υπόθεσης, η ογκώδης δικογραφία, το εύρος της πολιτικής εμπλοκής αλλά και η ενδεχόμενη διαφοροποίηση που θα αναδείξουν οι δέκα κάλπες, αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι το θέμα Novartis θα παραμείνει στην κορυφή της πολιτικής και μιντιακής ατζέντας με πολλούς τρόπους και μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς θα προκληθούν πολιτικές διεργασίες τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.
Ωστόσο το σκηνικό που δημιουργείται δεν φαίνεται να απειλεί την πολιτική σταθερότητα, ούτε την προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Σκοπιανό, ούτε ανεβάζει την πιθανότητα εκλογών, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η αναταραχή στα διεθνή φόρα και στις αγορές θα ήταν αισθητή και στο εσωτερικό. Αντιθέτως, τα τελευταία δείγματα, που είναι οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων από το χθεσινό Eurogroup και οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ, συντείνουν στην ενίσχυση της σταθερότητας.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή
Η τεχνική διάρθρωση της ψηφοφορίας, σε δέκα κάλπες -μια για κάθε εμπλεκόμενο- που τελικά προκρίθηκε, αποτελεί “παγίδα” καθώς η μυστική ψηφοφορία θα επιτρέψει τη δημιουργία διαφορετικού κλίματος και την κατά περίπτωση εξέλιξη της υπόθεσης, αφήνοντας σκιές για συγκεκριμένους και διαμορφώνοντας -έστω και πλασματική- αίσθηση εσωτερικών συμμαχιών τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Ομάδων όσο και στο Σώμα.
Τα mainstream media υπερτροφοδοτούν, το πολεμικό κλίμα, θέτοντας την κοινωνία σε κατάσταση επιφυλακής, συμβάλλοντας στη συγκέντρωση της έντασης και της προσοχής στο ανά χείρας ζήτημα και υποβιβάζοντας αυτομάτως, τα ήδη καυτά- εθνικά θέματα.
Media που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν ότι
“Η πόλωση αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» με τις αλληλοκατηγορίες να διαδέχονται η μία την άλλη, με την πολίτική ατμόσφαιρα να θυμίζει έντονα προεκλογικό κλίμα.”
Ενώ το Πρώτο Θέμα αναγνωρίζει ότι:
“Οι κυβερνητικές κατηγορίες εναντίον κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης συσπείρωσαν την κεντροδεξιά παράταξη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή.”
Ευρέως αναγνωρίζεται πλέον η σύνταξη εφ ενός ζυγού στη Νέα Δημοκρατία, με την επισήμανση ότι
για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκαν μια σειρά έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να παραμεριστούν οι διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό
όπως αναφέρεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων που επικαλούνται πηγές της Νέας Δημοκρατίας.
Το βελτιωμένο κλίμα και η ομοψυχία στη Νέα Δημοκρατία εντοπίζονται πλέον από όλα σχεδόν τα media τα οποία επισημαίνουν την ενεργοποίηση “βαρόνων και λοχαγών” του κόμματος για την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καλείται να σηκώσει το βάρος της παράταξης στους ώμους του στη συζήτηση.
Το thetoc.gr χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:
“(…)την προηγούμενη Πέμπτη κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Κώστας Καραμανλής μπήκε μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά στην αίθουσα της Γερουσίας. Την συμβολική αυτή εικόνα είχαν καιρό να δουν οι βουλευτές της ΝΔ αν και γνωρίζουν τις τυπικές σχέσεις που έχουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, η κίνηση αυτή αποτέλεσε μία ακόμη θετική «ένεση» στην ενότητα της παράταξης. Ωστόσο στην συνέχεια οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κάθισαν σε διαφορετικές θέσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς κάθισαν μαζί με την Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε – όπως κάνει πάντα – τα «ορεινά» έχοντας δίπλα του τον «θεσσαλονικιό» Σταύρο Καλαφάτη. Λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της ΚΟ ο Αδωνις Γεωργιάδης που βρέθηκε στο στόχαστρο ορισμένων «καραμανλικών» έσπευσε να χαιρετίσει μπροστά στους φωτογράφους τον πρώην πρωθυπουργό θέλοντας να δείξει δημόσια ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών. Όλοι στις ομιλίες τους ακόμα και εκείνοι που είχαν εκφράσει ενστάσεις για ορισμένους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης κινήθηκαν στο ενωτικό κλίμα που είχε δημιουργήσει ο πρόεδρος της ΝΔ.”
Από την άλλη πλευρά το left.gr αναδεικνύει δημοσίευμά του, το Euractiv, επισημαίνοντας πως
το σκάνδαλο Novartis ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας», καθώς οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενέχονται, με βάση τη δικογραφία, ενώ γίνεται αναφορά και στον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο, το όνομα του οποίου βρίσκεται επίσης στη σχετική δικογραφία.
Η Εφημερίδα των Συντακτών εστιάζει σε πτυχές του Σκανδάλου της Novartis και στη διαδικασία των δέκα καλπών:
Ο προγραμματισμός αναφέρει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 το βράδυ, εν τούτοις έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούν ότι η συνεδρίαση θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν σε δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο, και όχι σε μία για όλους, όπως είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα επιμείνει, και στην Ολομέλεια, στην αυτονόητη θέση να υπάρξει μόνον μία κάλπη» σημειώνουν πηγές της Πειραιώς, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει η «γαλάζια» παράταξη σε περίπτωση που το αίτημά της δεν γίνει εκ νέου αποδεκτό.
Υπολογίζεται ότι οι ομιλητές θα είναι περίπου 50, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, πλην του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό και θα στείλει γραπτό υπόμνημα.