Η Μέρκελ σκότωσε το Μνημόνιο, αλλάζει πολιτική

Η Μέρκελ σκότωσε το Μνημόνιο, αλλάζει πολιτική

Ψήγματα της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση έδωσε η Άγκελα Μέρκελ με δηλώσεις της, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ευρωζώνη αφήνει πίσω της την περίοδο των μνημονίων, ενώ εξήρε την πρόοδο στην Ελλάδα.

Διαφήμιση

Οι δηλώσεις για το τέλος της εποχής των Μνημονίων επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών και έχουν σίγουρα πολλούς αποδέκτες, ενώ καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο νέο… πρόγραμμα, κάτι που είχε διαμηνύσει και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα υπαγορεύει την οικονομική πολιτική άλλων χωρών.

Διαβάστε  Παρέμβαση Μέρκελ και Μακρόν σε Πούτιν για τη Συρία

Με τον τρόπο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος προλειαίνει το έδαφος για τη στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας η οποία είχε ήδη διακοινωθεί από τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», χωρίς ωστόσο να έχει εξειδικευτεί.

Η Άγκελα Μέρκελ ενίσχυσε το στίγμα της αναφερόμενη στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «τεράστια» πρόοδο, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ανθηρές προοπτικές ανάπτυξης σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση.

Διαβάστε  Διπλό μήνυμα του ΔΝΤ στην ΕΕ για την Ελλάδα

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι πολιτική στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει και στο μέλλον να βασίζεται στην αλληλεγγύη αλλά και στους ξεκάθαρους κανόνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βαθύτερη ενοποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται και από «πειθαρχία».

Η καγκελάριος πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία και η Ιταλία συμφωνούν πως ο επόμενος προϋπολογισμός θα πρέπει να εστιάζει στην μετανάστευση, την άμυνα, την επιστήμη και την ψηφιακή καινοτομία.

Διαβάστε  Μέρκελ: Έγινε χρήση χημικών στη Ντούμα, παράθυρο διασταλτικής αξιολόγησης

Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, η κ. Μέρκελ εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για έγκριση της συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού από τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Διαφήμιση