Εντείνονται οι διεργασίες για την καλλιέργεια κλίματος με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του πολιτικού κόστους, από την επικείμενη συμφωνία επί των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως φαίνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΔΝΤ.
Παράλληλα, τη δυναμική αυτή στηρίζει και η πολιτική συγκυρία καθώς συμπίπτει με την έναρξη της νέας θητείας Μέρκελ, την απόσυρση του Βολφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ συνδυάζεται με τη διακηρυγμένη ανάγκη για πιο συνεκτική Ευρώπη, παράγοντες που ευνοούν την άμεση λήψη ριζοσπαστικών αποφάσεων.
Άλλοτε με χρονική αλληλουχία και άλλοτε με θεματική συνάφεια το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επανέρχεται στο προσκήνιο, όχι όμως με πρωτοβουλία ή διαρροές από ελληνικής πλευράς, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παρασκηνιακές διαδικασίες στα διεθνή φόρα κλιμακώνονται και ότι υπάρχει πλέον ισχυρή πολιτική βούληση και διαμορφωμένη επικοινωνιακή στρατηγική διαχείρισης του θέματος.
Σε συνέντευξη στη SZ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση ακόμη κι όταν βγει κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Αύγουστο από τα μνημόνια. «Όλα είναι πιο δύσκολα στην Ελλάδα», σημειώνει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Στο κρίσιμο ερώτημα αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αν ξεπέρασε τα προβλήματα η Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να αλλάζει “ρόλο” από τον συνήθη, παίζοντας το “κόντρα μπάσο”, καθώς απαντά ότι:
«Υποθέτουμε ότι τον Αύγουστο το τρέχον πρόγραμμα θα τελειώσει. Μπορώ να αντιληφθώ το ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε»
Η τοποθέτηση αυτή, αν και σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να αποτελεί σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ, σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση, υπό τα φίλτρα του Μέσου που παραχωρήθηκε η συνέντευξη, της χώρας, του κοινού και του εν τέλει αντικειμενικού στόχου, στέλνει εντελώς διαφορετικά μηνύματα.
Η συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ δημοσιεύεται σε γερμανική εφημερίδα, στο Μόναχο, ενώ αναδημοσιεύεται -σε αποσπάσματα- από τη Deutsche Welle, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση τόσο στο γερμανικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινό, ενώ ακολουθεί τις δηλώσεις Μέρκελ που εστιάζουν στο τέλος των Μνημονίων και στη μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα, θέσεις που έως τώρα διατύπωνε κατά κόρον η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Πιερ Μοσκοβισί.
Εφόσον το μέτωπο υπέρ της ολοκλήρωσης της οικονομικής κηδεμονίας έχει καλυφθεί, εφόσον ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποσυρθεί και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας βρίσκεται στα χέρια Σοσιαλιστών, που δεν επιθυμούν την υπαγόρευση πολιτικών σε άλλες χώρες, η Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνει να “καθησυχάσει” τους Γερμανούς, επιβεβαιώνοντας το αίσθημα ασφάλειας και συντασσόμενη με τον ESM, για τη συνέχιση της εποπτείας.
Ωστόσο, η συνέχιση της εποπτείας και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δεν είναι θέμα ταμπού, αντιθέτως έχει κατοχυρωθεί και γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν και κατ επέκταση από την Ελλάδα, όσο αυτό δεν αποτελεί νέο Μνημόνιο, δεν έχει όρους και προϋποθέσεις και δεν υποσκάπτει την επιστροφή στην “κανονικότητα”, που ορίζεται ως ένταξη στον πάγιο μηχανισμό ελέγχου της Κομισιόν, του ευρωπαϊκού εξαμήνου,
Τούτων δοθέντων, οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ δεν αποτελούν είδηση ως προς το θέμα που αναδεικνύουν, αλλά ως προς το κοινό στο οποίο απευθύνονται, τη χρονική περίοδο και τη δυναμική που συμβάλλουν να δημιουργηθεί.
Αν στο ίδιο κάδρο τοποθετηθούν και οι δηλώσεις του διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών της Γερμανίας, για την ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αν και θα είναι κούρεμα, εν τέλει θα βαφτιστεί reprofilling, τότε σκιαγραφείται, με αρκετή σαφήνεια, η στρατηγική επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης του θέματος στη γερμανική και εν γένει ευρωπαϊκή κοινωνία.
Η υιοθέτηση της πιο συντηρητικής θέσης, η οποία όμως επιβεβαιώνει το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης των Γερμανών πολιτών από την έως τώρα ένθερμη υποστηρήκτρια της Ελλάδας, τη στιγμή που Άγκελα Μέρκελ χαλαρώνει, δίνει το στίγμα της προσέγγισης των δυο πλευρών, τάση και προοπτική και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM δεν θα μπορέσει να ανακόψει παρά μόνο να σμιλέψει τεχνικά, λόγω της ισχυρής και διακηρυγμένης πολιτικής βούλησης.