if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Τουρκία: Από τη φυλακή στο κρατητήριο της αστυνομίας από πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστείας

Πολιτικές και δικαστικές παλινδρομήσεις φαίνεται ότι κάνει η τουρκική κυβέρνηση προκαλώντας αντιδράσεις στη Δύση, καθώς οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν εκ νέου τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, λίγες ώρες μετά την απόφαση αποφυλάκισής του και ενώ δεν είχε αφεθεί ακόμη ελεύθερος.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Τανέρ Κιλίτς, που κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», τέθηκε υπό κράτηση τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, λίγες ώρες αφού δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την υπό όρους αποφυλάκισή του, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Κιλίτς, που συνελήφθη τον Ιούνιο του 2017, κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος φέρεται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιούλιου 2016.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Χθες το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την αποφυλάκισή του, ενώ η δίκη του αναβλήθηκε για τις 21 Ιουνίου, είχε δηλώσει ο συνήγορός του Μουράτ Ντιντζέρ. Όμως αμέσως εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κιλίτς και κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Σμύρνης, όπου ήταν φυλακισμένος, όπως ανήρτησαν στο Twitter πολλοί αξιωματούχοι της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πήραμε το αεροπλάνο για τη Σμύρνη και φτάσαμε ως τη φυλακή με την ελπίδα να παραστούμε στην αποφυλάκιση του Τανέρ μαζί με την οικογένειά του», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης η Γκάουρι βαν Γκούλικ, διευθύντρια του προγράμματος για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αντ’ αυτού γύρω στα μεσάνυκτα η Διεθνής Αμνηστία παρακολούθησε τον Τανέρ να οδηγείται από τη φυλακή σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου τέθηκε υπό κράτηση», πρόσθεσε.

Εκτός του Κιλίτς, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι άλλοι δέκα ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ, ο Γερμανός Πέτερ Στόιτνερ και ο Σουηδός Αλί Γκαραβί. Όλοι τους κατηγορούνται για παροχή βοήθειας σε τρεις «τρομοκρατικές οργανώσεις»: το κίνημα του Γκιουλέν, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). Όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν αποφυλακιστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version