if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Το deal Λάτση-Γερμανού και τα υπόκωφα πολιτικά μηνύματα

Σαφείς ενδείξεις παγίωσης του πολιτικού status quo στο πολιτικό σκηνικό καταγράφονται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας στην αναθεώρηση επιχειρηματικών συμμαχιών, αναδιάταξη κύκλων πολιτικής επιρροής και επαναπροσδιορισμό ισορροπιών. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και οι διεθνείς πιέσεις για εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας με γνώμονα την προώθηση συναινετικών λύσεων στα εθνικά θέματα.

Μπορεί οι πλειστηριασμοί να αποτελούν μια ακόμη ευκαιρία για την άσκηση αντιπολιτευτικής κριτικής και την αποδυνάμωση του ερείσματος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στην κοινωνία, δεν αποτελούν όμως το μείζον πολιτικό θέμα, ενώ η χρήση τους από τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι τόσο προκλητική όσο δεν θα “πληγώσει” τις τράπεζες και δεν θα πλήξει την προσπάθεια ανάδειξης του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συν αυτώ σε αξιόπιστους συνομιλητές, εντός και εκτός Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Ο Πάνος Γερμανός μπαίνει σε Lamda-Ελληνικό

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Τα πρώτα μηνύματα, πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης, είχαν έρθει από την επίσκεψη του Εμμάνουελ Μακρόν στην Αθήνα στις 7-8 Σεπτεμβρίου, εντάθηκαν με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, όταν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε “η Ελλάδα επέστρεψε”, συνεχίστηκαν με τη ανάληψη πρτοβουλιών για το Σκοπιανό και το Αλβανικό, ενώ το πλεον ηχηρό ήταν η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ακολούθησε σειρά επιχειρηματικών και αμυντικών συμφωνιών, το swap των ελληνικών ομολόγων και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ είχε προηγηθεί η βελτίωση των όρων για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Η μεγάλη εικόνα

Η χρήση ενός ευρυγώνιου φακού για την αποτύπωση της πολιτικής, γεωπολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας προσφέρει, ωστόσο, διαφορετική οπτική και αποκαλύπτει σχέσεις που δεν είναι ορατές σε κοντινές λήψεις και σε “πορτρέτα”. Η βελτίωση των σχέσεων επιχειρηματιών με την κυβέρνηση μπορεί να γίνει ορατή με μια πιο προσεκτική παρατήρηση της “γραμμής” που τηρούν τα media που ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα καθώς και από τις διαρροές ειδήσεων, ενώ -συνήθως- οι κινήσεις αναμόρφωσης επιχειρηματικού προφίλ ακολουθούν και εκδηλώνονται, τις περισσότερες φορές, υπόκωφα.

Διαβάστε επίσης: Μηνύματα Στουρνάρα σε κυβέρνηση-εταίρους: Ν’ ανοίξει τώρα η συζήτηση για την επόμενη μέρα

Αν υπ αυτό το διευρυμένο και πολιτικά επηρεασμένο πρίσμα, εξεταστεί η στάση του thetoc.gr, τότε μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κανείς σημαντική κάμψη των αντιπολιτευτικών τόνων, οι οποίοι παρέμεναν υψηλοί έως και ακραίοι για καιρό, με μείζον θέμα την προώθηση της αξιοποίησης του Ελληνικού, καθώς το εν λόγω site συνδέεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του ομίλου Λάτση.

Εσχάτως όμως υπήρξε και ένα ακόμη δημοσίευμα, αυτή τη φορά στο “Βήμα”, το οποίο επισημαίνει ακριβώς τη βελτίωση των σχέσεων της κυβέρνησης με τον Σπύρο Λάτση, αυτή τη φορά με αφορμή εικαζόμενη σύμπνοια στη διαδικασία εισόδου στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΠΕ.

Τούτων δοθέντων, η είσοδος του ιδιαίτερα συντηρητικού, πολιτικά αποστασιοποιημένου και στρατηγικά σκεπτόμενου Πάνου Γερμανού, μέσω της Olympia στην Lamda Development, του ομίλου Λάτση, εταιρία που εκτός των άλλων διαχειρίζεται το project του ελληνικού, έχει ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική αξία.

Διαβάστε επίσης: Ελληνικό “κοκτέιλ μολότοφ” με media-Ρωσία, Εκκλησία και ακροδεξιά

Πως η πολιτική επηρεάζει τις business

Ο συγκερασμός των γεγονότων αυτών με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, η επίσπευση της ωρίμανσης εθνικών θεμάτων, η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών για επίτευξη των στόχων του προγράμματος για τις αποκρατικοποιήσεις και η ολοκλήρωση του deal για τον ΟΛΘ, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό.

Με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας για την προώθηση λύσεων στο Σκοπιανό, το Αλβανικό και με την ανάληψη από την Αθήνα ρόλο κόμβου για τις σχέσεις της ΕΕ με τον Ταγίπ Ερντογάν, διαμορφώνεται ένα νέο πλέγμα ισορροπιών, οι οποίες προάγουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ως προαπαιτούμενο για την εδραίωση ενός νέου γεωπολιτικού status quo. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο επιχειρηματίες του διαμετρήματος του Σπύρου Λάτση και του Πάνου Γερμανού -ακόμα και να αποτελούν άμεσα παίκτες του- θα συμβάλλουν στον κοινό σκοπό.

Παράλληλα, οι εξωτερικές πιέσεις αυξάνουν την πόλωση στις επιχειρηματικές, πολιτικές και μιντιακές ελίτ, πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο συσπειρώσεων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλουν -εξ αντανακλάσεως ρυθμό και ένταση. Στόχος είναι ο περιορισμός ενδεχόμενης ανάδυσης δυνητικά αποσταθεροποιητικών θεμάτων, ακόμα και προπαγανδιστικών και ψευδών ειδήσεων, τακτική που έχει κατ επανάληψη χρησιμοποιήσει το Κρεμλίνο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής με το NATO για τη διαμόρφωση σφαιρών πολιτικής και στρατιωτικής επιρροής.

Η ανησυχία για τις σχέσεις κορυφαίων παραγόντων των ελληνικών media με το Κρεμλίνο είναι έντονη, λόγω των ισχυρών διαχρονικών και ενεργών οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version