if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Εμπλοκή NATO στη Βοσνία, οι Σερβοβίσνιοι μπλοκάρουν το σχέδιο ένταξης

Σε περίοδο αναταράξεων εισέρχεται η Βοσνία καθώς οι Σερβοβόσνιοι διακήρυξαν στρατιωτική ουδετερότητα, αρνούμενοι να ενταχθούν στο σχέδιο δράσης για ένταξη στο NATO που έχει υπογράψει η Βοσνιακή κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη Σερβία, ικανοποιώντας και τη Ρωσία, ενώ προκαλεί την αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Βοσνίας, η οποία υποστηρίζει ότι η Βοσνιακή Δημοκρατία της Σερβίας δεν έχει δικαίωμα να αντιτεθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό.

Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας όμως επιμένει ότι η θέση της κινείται στο μήκος κύματος της Σερβίας, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις και ανησυχίες για προσπάθεια της Μόσχας, μέσω Βελιγραδίου να υποσκάχει την ευρωατλαντική πορεία της Βοσνίας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

“Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα απορρίψει όλες τις προτάσεις, ανεξάρτητα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ”

δήλωσε ο Ντόντικ μετά από συνάντηση με τον Αλεξάνταρ Βούλιν, τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει στρατιωτική ουδετερότητα.

“Στηρίζουμε τις πολιτικές στρατιωτικής ουδετερότητας που εφαρμόζει η Σερβία. Το κοινοβούλιο της RS έχει επίσης υιοθετήσει μια δήλωση σχετικά με τη στρατιωτική ουδετερότητα και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αναπτύξουμε μοντέλα για την εφαρμογή αυτής της δήλωσης και έχουμε το δικαίωμα να το πράξουμε, ανεξάρτητα από το τι λένε, επειδή αυτή είναι η θέση μας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη

δήλωσε ο Ντόντικ.

Τον Οκτώβριο, η συνέλευση της Σερβοβόσνιας οντότητας ενέκρινε ένα συμβολικό ψήφισμα που δηλώνει την ουδετερότητα της Βοσνιακής Δημοκρατίας της Σερβίας σε σχέση με τις στρατιωτικές συμμαχίες – ένα αντιληπτό αντίθετο σημείο στις βοσνιακές κρατικές κινήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το ψήφισμα ανέφερε ότι η Βοσνιακή Δημοκρατία της Σερβίας δεσμεύεται να συντονίσει το μελλοντικό της καθεστώς με τη Σερβία, όπου η αντιπολίτευση στην ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρή αφού η στρατιωτική συμμαχία βομβάρδισε τη χώρα το 1999 σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εκστρατεία της στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Ρωσία παροτρύνει επίσης τη στρατιωτική ουδετερότητα για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Ωστόσο, οι κρατικοί αξιωματούχοι της Βοσνίας πιστεύουν ότι ο Ντόντικ δεν έχει την εξουσία να αποκλείει δραστηριότητες στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τη Σύνθεση, το οποίο ζήτησε η χώρα το 2009, αλλά δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Ο σημερινός πρόεδρος της Βοσνικής Προεδρίας Ντράγκαν Κόβιτς δήλωσε νωρίτερα ότι είναι αισιόδοξος ότι η χώρα θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα MAP μέχρι το τέλος του έτους ως ένα σημαντικό βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το Σχέδιο Δράσης για τη Συμμετοχή είναι ένα πρόγραμμα παροχής συμβουλών, βοήθειας και πρακτικής υποστήριξης που σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ, προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στη Δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Η συμμετοχή δεν προδικάζει οποιαδήποτε απόφαση της συμμαχίας σχετικά με τη μελλοντική ένταξη. Οι σημερινοί του συμμετέχοντες είναι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η πΓΔΜ

Οι χώρες που συμμετέχουν στο MAP υποβάλλουν ετήσια εθνικά προγράμματα για την προετοιμασία τους για πιθανή μελλοντική ένταξη. Αυτά καλύπτουν πολιτικές, οικονομικές, αμυντικές, πηγές, ασφάλεια και νομικές πτυχές.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version