Ο Ερντογάν επιδεικνύει σε ΕΕ-NATO τους βαλκανικούς του βραχίονες και τη ρώσικη επιρροή

Ο Ερντογάν επιδεικνύει σε ΕΕ-NATO τους βαλκανικούς του βραχίονες και τη ρώσικη επιρροή

Να ισχυροποιήσει δεσμούς και παρουσία στα Βαλκάνια επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλευόμενος το θρησκευτικό στοιχείο και τη ρώσικη επιρροή, υπό την οποία έχει θέσει την Τουρκία, με στόχο να αναπτύξει χαρτιά που θα τα χρησιμοποιήσει στο πόκερ με την ΕΕ, το NATO και τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η άτυπη σύνοδος κορυφής Τουρκίας, Σερβίας και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στην Κωνσταντινούπουλη, που αποτελεί επίσης συνέχεια των επισκέψεων του Τούρκου προέδρου στη Σερβία και τη Βοσνία τους προηγούμενους μήνες.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο εκπρόσωπος των Βόσνιων Μουσουλμάνων στη τριμελή προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς και ως οικοδεσπότης ο Ταγίπ Ερντογάν.

Διαφήμιση

Στην άτυπη τριμερή συνάντηση θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Σερβίας με την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, που διανύουν περίοδο κρίσης. Επίσης στο επίκεντρο θα βρεθούν οι οικονομικές σχέσεις των τριών χωρών, με την Τουρκία να είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής που θα συνδέσουν την Σερβία και την Βοσνία, όπως ο αυτοκινητόδρομος Βελιγράδι – Σαράγεβο. Στο ανακοινωθέν της σερβικής Προεδρίας αναφέρεται επίσης ότι είναι έκδηλο το ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματιών για επενδύσεις στη Σερβία, κυρίως στο τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.

Διαβάστε  Νέο μήνυμα από Πάιατ στην Τουρκία, μπροστά στα drones στη Λάρισα

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε την Κυριακή από την Κωνσταντινούπολη την άφιξη στη Σερβία της εταιρίας ΤΑΙ GROUP, η οποία θα ανοίξει εργοστάσιο παραγωγής ρουχισμού στο Κράλιεβο και θα απασχολήσει 2.500 εργαζόμενους.

Η πολιτική ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Βούτσιτς – Ιζετμπέγκοβιτς συγκεντρώνει εξάλλου το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία.

Διαβάστε  Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες, εν αναμονή αποτελεσμάτων

Γενική είναι η εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο προστάτη της βοσνιακής μουσουλμανικής κοινότητας και παρεμβαίνει κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στην Σερβία ή στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς για την ανάγκη αναγνώρισης της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και οι αιχμές κατά της Σερβικής Δημοκρατίας, της μίας εκ των δύο ομόσπονδων δημοκρατιών που αποτελούν τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, προκάλεσαν κρίση στις σχέσεις Βελιγραδίου – Σαράγεβο.

Ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται και πάλι σαν καταλύτης για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και, όπως εκτιμά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς, θα επαναφέρει στην τάξη τον Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς. «Ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον Ιζετμπέγκοβιτς να επιδείξει μετριοπάθεια και να στραφεί στη συνεργασία με το Βελιγράδι, διότι η Τουρκία θέλει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή και αυτό θα μπορέσει να το κάνει έχοντας ως εταίρο τη Σερβία», επισημαίνει σε δήλωση του στην εφημερίδα NOVOSTI ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς.

Διαβάστε  Αμυντικές δαπάνες και... παραγγελίες στις ΗΠΑ ζητά ο Τραμπ από την ΕΕ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εκτιμά ακόμη ότι «η Τουρκία δεν βρίσκεται πλέον υπό την επιρροή της Δύσης και η φιλοδοξία της είναι να επιστρέψει στα Βαλκάνια ως δύναμη συναίνεσης και όχι πλέον με την έννοια του νέο-οθωμανισμού».

Διαφήμιση