if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Στην τελική ευθεία η διαδοχή στη Σαουδική Αραβία

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει εισέλθει το Game of Thrones στη Σαουδική Αραβία, καθώς το μπαράζ εξελίξεων που ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο με τις συλλήψεις, δείχνει τώρα να ολοκληρώνεται με τη διαδοχή του 82χρονου Βασιλιά Σαλμάν και την ανάληψη του θρόνου από τον 32χρονο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κίνηση που φημολογείται ότι μπορεί να γίνει εντός των επομένων ωρών.

Η φημολογία για τη διαδοχή είχε αρχικά ανακινηθεί στα τέλη Ιουνίου, όταν ο βασιλιάς Σαλμάν καρατόμησε τον ανιψιό του Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ από τη σειρά διαδοχής αναβαθμίζοντας έναν από τους νεότερους γιους του, τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Έκτοτε ο πρίγκιπας έχει εφαρμόσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με στόχο τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό εκσυγχρονισμό της Σαουδικής Αραβίας, την εγκατάλειψη του θρησκευτικού φανατισμού και την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως περιφερειακή υπερδύναμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιράν και τη Ρωσία η διαδοχή είναι πλέον θέμα ωρών ή ημερών, καθώς ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δρα ήδη ως βασιλιάς, συναντώντας κατ ιδίαν ξένους ηγέτες, όπως ο Εμμάνουελ Μακρόν. Την Τετάρτη την είδηση της διαδοχής μετέδωσε το Σαουδαραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μέσω του twitter, για τη διαγράψει στη συνέχεια. Επισήμως, δεν έχει υπάρξει σχολιασμός του θέματος, επιτρέποντας στη φημολογία να εδραιώνεται και να καλλιεργεί κλίμα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε μπαράζ συναντήσεων με αρχηγούς κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς, ενώ το βράδυ της Πέμπτης είχε συνάντηση-αστραπή με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμάνουελ Μακρόν, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στo Ριάντ αποχωρώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης..

Το χρονικό της προαναγγελθείσας διαδοχής

Το Σεπτέμβριο το θέμα είχε επαναφέρει στη δημοσιότητα το λιβανέζικο κανάλι al-Manar, μεταδίδοντας ότι σύντομα ο βασιλιάς Σαλμάν θα στέψει τον υιό του διάδοχο, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου έχει καταφέρει να βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας συλλαμβάνοντας 40 μέλη της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων και τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, πρίγκιπα Ταλάλ, στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης κατά της διαφθοράς.

Ένα χρόνο νωρίτερα ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, παρουσιάζοντας στις 25 Απριλίου του 2016 το “Saudi Vision 2030”. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται 80 έργα με στόχο την ανάπτυξη της Δημόσιας διοίκησης, του κοινωνικού κράτους και πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των γυναικών. Γα την εφαρμογή του προγράμματος διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άνθρωπος του περιβάλλοντος του νεαρού πρίγκιπα και μετά τα τελευταία γεγονότα αναβαθμίστηκε, με απόφαση του βασιλιά, σε υπουργός.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τη χαλάρωση των περιορισμών για τις γυναίκες με πρώτη τη δυνατότητα παρακολούθησης αγώνων στα γήπεδα και εν συνεχεία, αρχής γενομένης από το 2018 τη δυνατότητα έκδοσης διπλώματος οδήγησης.

Τον Οκτώβριο στο πλαίσιο έρευνας κατά της διαφθοράς η νεοσύστατη αρχή της οποίας προΐσταται ο πρίγκιπας Σαλμάν συλλαμβάνει 40 μέλη της βασιλικής οικογένειας με κατηγορίες για κατάχρηση 100 δισ. δολαρίων. Την ίδια ημέρα ένας ακόμη πρίγκιπας μαζί με επτά κυβερνητικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν από πτώση ελικοπτέρου κοντά στα σύνορα με την Υεμένη, περιστατικό που αν φαίνεται ασύνδετο, εντείνει το κλίμα που δημιουργείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των ενεργειών αυτών αυξάνει τη δημοφιλία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μεταξύ των νέων στη Σαουδική Αραβία, όπου οι κάτω των 25 ετών αποτελούν ήδη το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και επιζητούν την αλλαγή.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version