Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Η Σ. Αραβία κατηγορεί το Ιράν για “κήρυξη πολέμου”

Η Μέση Ανατολή φλέγεται:  Η Σ. Αραβία κατηγορεί το Ιράν για “κήρυξη πολέμου”

Στα πρόθυρα ανάφλεξης βρίσκεται η Μέση Ανατολή καθώς η διένεξη Σαουδικής Αραβίας Ιράν κλιμακώνεται απροσδόκητα πολύ με το Ριάντ να κατηγορεί την Τεχεράνη ότι προμηθεύει όπλα την Υεμένη, με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να κάνει λόγο για “κήρυξη πολέμου”.

Αν και η κατηγορία απέχει πολύ από μια σύρραξη, είναι όμως αρκετή για να καταστήσει σαφές ότι στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής ότι οι σχέσεις με το Ιράν προκαλούν τη μήνη της Σαουδικής Αραβίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις προθέσεις του διαδόχου του θρόνου και για τις σχέσεις συμμαχίες που διαμορφώνονται τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και μεταξύ του Βασιλείου και της Δύσης.

Η Σαουδική Αραβία χρεώνει στο Ιράν τον πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την πολεμική αεροπορία της Υεμένης κατά του αεροδρομίου του Ριάντ, σε μια κίνηση που οδηγεί την αντιπαράθεση στο χείλος σύρραξης και υποσκάπτει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Διαφήμιση

Ωστόσο η δήλωση αυτή του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς ακολουθεί μια σειρά από γεγονότα υψηλού πολιτικού συμβολισμού και γεωπολιτικής σημασίας,

  • με πρώτο το πογκρόμ κατά πριγκίπων και αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας
  • εν συνεχεία ακολούθησε η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, καταγγέλοντας σχέδιο δολοφονίας του από το Ιράν και τη Χεζμπολά
  • ενώ αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ριάντ πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς

Οι κινήσεις του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, είναι προφανές ότι βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με την ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ και βρίσκουν αποδοχή και στο Ισραήλ, προκαλούν ωστόσο σφοδρές αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς στοχεύουν στην ανατροπή του status quo, ενώ υποκρύπτουν μάχη σιιτών-σουνιτών.

Από την πλευρά του το Ιράν, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Javad Zarif, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για επιθέσεις και κλίμα εκφοβισμού, περιγράφοντας τις ενέργειές ως «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και επικίνδυνες προκλήσεις», μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο πόλεμος των δηλώσεων στον περσικό κόλπο εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά 2ετίας, με το αργό πετρέλαιο τύπου Brent να σκαρφαλώνει στα 64,65 δολ. στο Λονδίνο το πρωί της Τρίτης.

Το Ριάντ κατηγορεί επίσης το Ιράν για ανάμειξη στη Συρία, το Ιράκ και το Λίβανο, δημιουργώντας περαιτέρω πιθανά σημεία ανάφλεξης καθώς οι δύο υπερδύναμες του Κόλπου αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο για επιρροή σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Ωστόσο, οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας ανεβάζουν το διακύβευμα της αδιέξοδης σύγκρουσης με την Υεμένη, ενώ η επιχειρούμενη προσέγγιση με τον Λίβανο απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, βυθίζοντας στην Άβυσσο ολόκληρη την περιοχή.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.