if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Σε νέα βάση Λαγκάρντ-Τσίπρας, αλλάζει ο ρόλος του ΔΝΤ

Το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ δημιουργία του κατάλληλου εδάφους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απασχόλησαν τον Αλέξη Τσίπρα και την Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή τους, ενώ στην κοινή συνέντευξη Τύπυο αναφέρθηκαν στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καίριο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Αν και οι δηλώσεις προσφέρουν πλούσιο υλικό, η λακωνική ανακοίνωση του Ταμείου προσφέρει πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια έναντι των κοινών διακηρυγμένων στόχων.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η γενική διευθύντρια του Ταμείου συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την “αξιοσημείωτη πρόοδο” που έχει επιτύχει η κυβέρνησή του στην “εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, “συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος”.

Οι δυο φράσεις αυτές αποτελούν στην ουσία την ανάληψη της ευθύνης από το ΔΝΤ για τις μειώσεις στις συντάξεις και την αύξηση της φορολογίας, γεγονός που αποτελεί πολιτικό reset, ήτοι επαναπροσδιορισμό των διμερών σχέσεων, τόσο μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδα, όσο και σε επίπεδο προσώπων, του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ:

H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τα βασικά θέματα που θα ακολουθήσουν. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ήμουν πολύ ευτυχής που καλωσόρισα σήμερα τον πρωθυπουργό Τσίπρας στο ΔΝΤ. Συνεχάριν τον ίδιο και τον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος. Είχαμε μια εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση.

“Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα κατ’ αρχήν μια νέα ρύθμιση για την υποστήριξη του ελληνικού προγράμματος πολιτικής. Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη και την επιτυχή έξοδο από την χρηματοδότηση του επίσημου τομέα το επόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου. “

Οι διατυπώσεις που επελέγησαν στην ανακοίνωση καθιστούν σαφές ότι το βάρος είναι στους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ επίσης ξεκαθαρίζουν ότι το ΔΝΤ θα δρα στο πλευρό της Ελλάδας και όχι στο πλαίσιο της τρόικας. Επίσης η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει ότι στόχος είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη χρηματοδότηση του επίσημου τομέα, δεν αναφέρεται όμως ρητά στην αποκατάσταση της πλήρους πρόσβασης στις αγορές.

Στις κατ ιδίαν επαφές συζητήθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη σχετική απόφαση του EG. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, υπήρξε ακόμη θετική αναφορά για τις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ επισημάνθηκε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα.
Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Εκ μέρους του ΔΝΤ, συμμετείχαν ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο προσωπάρχης της κ. Λαγκάρντ, Ντέηβιντ Λίπτον και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής και πολιτικής, Χιου Μπρέντεκαμπ.

 
Στη συνέχεια η Κριστίν Λαγκάεντ και ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας ανέδειξαν την επιτακτική αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ως καίριο βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατό, η γ’ αξιολόγηση.

«Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Αλλά τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν»

ανέφερε. Δήλωση με την οποία επιβεβαιώνει την αντίστοιχη του ΔΝΤ ορίζοντας νέα βάση και κανόνες συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι

«η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ της και θα παράσχει μια περίοδο ‘καθαρού αέρα’, στη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη μπορούν να επικεντρωθούν στις κρίσιμες συζητήσεις για τις παραμέτρους της ελάφρυνσης του χρέους και να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος, το ΔΝΤ θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο» και, όπως είπε, «προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί του στην κατεύθυνση αυτή».

Από τις δηλώσεις των δύο πλευρών και τη συνάντηση που είχε προηγηθεί, προκύπτει η κοινή αποδοχή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς επίσης και η συμφωνία όλων για σύντομη και έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος και σημείωσε ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της Ελλάδας, για να στηριχθεί η επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version