Σε επίπεδο Τραμπ-Ερντογάν η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας

Σε επίπεδο Τραμπ-Ερντογάν η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας

Στο υψηλότερο επίπεδο κλιμακώθηκε η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Τουρκίας μετά από δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ, η οποία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απάντησε σε τοποθέτηση του Ταγίπ Εντογάν που προσπάθησε να απομονώσει και να απαξιώσει τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα χρεώνοντάς του την κρίση στις διμερείς σχέσεις.

Διαφήμιση

Ο Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιχείρησαν με μπαράζ δηλώσεων να αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να παρέμβει και να αποκλιμακώσει την ένταση, επιτυγχάνοντας τελικά το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Τούρκοι αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησαν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας απευθείας με την Ουάσιγκτον. Αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν απαξίωσε τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζον Μπας, δηλώνοντας ότι δεν τον θεωρεί “εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Τουρκία, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση Τραμπ να παρέμβει, δηλώνοντας ότι αν τελικά εμπλέκεται στην απόφαση αναστολής έκδοσης visa τότε οι διμερείς σχέσεις θα επιδεινωθούν περαιτέρω.

Διαβάστε  Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω τροπολογίας για πάγωμα εξοπλισμών

Η απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν ήταν αποστομωτική και ήρθε δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου του Στέητ Ντιμπάρτμανε, Χέδερ Νούερτ. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ διαμήνυσε όμως ότι η απόφαση ήταν ελήφθη με τη συνεργασία του Λευκού Οίκου, του ΥΠΕΞ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, καθιστώντας σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να θέσουν σε απομόνωση την Τουρκία.

οι πρεσβευτές των ΗΠΑ δεν συνηθίζουν να αναλαμβάνουν μονομερώς τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ενώ συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την αναστολή της θεώρησης ταξιδιωτικών εγγράφων στην Τουρκία ήταν μια καλά συντονισμένη κίνηση:

Πρόκειται για μια συντονισμένη κίνηση με το υπουργείο Εξωτερικών. Συντονίστηκε με την Λευκό Οίκο και συντονίστηκε και με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι “πολύ δυσαρεστημένη” από την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να συλλάβει προσωπικό της αμερικανικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του Μετίν Τοπούζ. Παράλληλα η Χέδερ Νάουερτ έκανε αναφορά σε δυο συλλήψεις προξενικών υπαλλήλων των ΗΠΑ από τις τουρκικές αρχές εντός του 2017, ενώ υποστήριξε ότι ακόμα δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση στους δικηγόρους τους.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν "πουλιέται" στους Ευρωπαίους για να σώσει την οικονομία

Διαφήμιση