if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ημέρα της κρίσης για Καταλονία-Ισπανία

Ιστορία θα γράψουν οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ισπανία αλλά και για λογαριασμό της από πολιτικούς εντός και εκτός της χώρας τις επόμενες ώρες καθώς πλησιάζει η ώρα που ο πρόεδρος της Καταλονίας θα απευθύνει διάγγελμα διακηρύσσοντας την ανεξαρτησία της. Η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει για να επικυρώσει το αποτέλεσμα του αμφιλεγόμενου και αμφισβητούμενου δημοψηφίσματος, ενώπιον της Βουλής, από την οποία θα απουσιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι αυτή που θα κρίνει την τροπή που θα λάβουν τα γεγονότα.

Αν και ο Καρλές Πουτζεμόντ έχει κατ επανάληψη επισημάνει ότι στόχος δεν είναι η απόσχιση αλλά η διεύρυνση της ανεξαρτησίας και αυτονομίας, δέχεται έντονες πιέσεις από την ακροδεξιά και την ακροαριστερά που τον στήριξαν στο Δημοψήφισμα για τη διακήρυξη αδιαπραγμάτευσης απόσχισης και για την οριστική και αμετάκλητη ρήξη με την κεντρική κυβέρνηση και την εδραίωση νέων συνόρων.

Παράλληλα όμως έντονες είναι και οι πιέσεις που ασκούνται στην Καταλονία για τη διατήρηση της συνοχής, τόσο από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και την αντιπολίτευση της Καταλονίας, όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Αποχωρήσεις εταιριών, μηνύματα μη-αναγνώρισης από Γαλλία, Γερμανία και ΕΕ καθώς και ο κίνδυνος μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης βαρύνουν στο πολιτικό κλίμα των ημερών.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Το μείζον θέμα είναι τώρα αν ο Καρλές Πουτζεμόντ σήμερα το απόγευμα θα ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή αν θα χρησιμοποιήσει, το κλίμα, το Δημοψήφισμα και τη δημοσιότητα για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του το προφίλ του σκληρού αλλά λογικού ηγέτη.

Οι κινήσεις στο προσκήνιο τόσο από την πλευρά της ισπανικής κεντρικής κυβέρνησης όσο και από την τοπική καταλανική είναι αντιφατικές και αμφιλεγόμενες, ενώ σενάρια για εκλογές στην Καταλονία και ανατροπή του Ραχόι έχουν και αυτά κερδίσει έδαφος και διαδίδονται δημιουργώντας κλίμα.

Ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας από μικρή ηλικία, αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήματα μετά την ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου..

Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του μαζί με τους συμβούλους τους, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητα διχασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας ή όχι.

Το μέλλον της επαρχίας αυτής, που έχει το μέγεθος του Βελγίου και 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και το μέλλον όλης της Ισπανίας, θα καθοριστεί σήμερα το απόγευμα κατά την ομιλία του Πουτζντεμόντ, υπό το ανήσυχο βλέμμα της Ευρώπης. Στην τελευταία του ομιλία την Κυριακή τόνισε ότι χωρίς μεσολάβηση θα κάνει «αυτό που έχουμε έρθει να κάνουμε».

Χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Μαδρίτη ίσως προσπαθήσει να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Εξάλλου, ο Ραχόι διαθέτει και μια σειρά άλλων εργαλείων, αφού έθεσε υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης τα οικονομικά της επαρχίας τον Σεπτέμβριο. Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία, κάτι που θα του επιτρέψει να ενεργεί βάσει διαταγμάτων.
Παράλληλα η ισπανική δικαιοσύνη μπορεί να στραφεί εναντίον του Πουτζντεμόντ και του σκληρού πυρήνα των αυτονομιστών που οργάνωσαν το δημοψήφισμα και σχεδιάζουν εδώ και μήνες την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ωστόσο, κάθε δραστικό μέτρο κινδυνεύει να προκαλέσει εντάσεις στην Καταλονία, όπου οκτώ στους 10 ψηφοφόρους θα ήθελαν να έχει διεξαχθεί ένα σωστό και τυπικό δημοψήφισμα.
Πολλά ερωτήματα τίθενται αναφορικά με το πόσο εφικτή είναι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Η επαρχία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την παιδεία, την υγεία και να διαθέτει δική της αστυνομική δύναμη, όμως εκτός από τα οικονομικά, ο έλεγχος του εναέριου χώρου, οι υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες) και ο στρατός ελέγχονται από το κεντρικό κράτος.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος, το οποίο θα βρεθεί αμέσως εκτός μπλοκ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version