Ισπανία-Καταλονία: Υπάρχει χρόνος μέχρι τη Δευτέρα

Ισπανία-Καταλονία: Υπάρχει χρόνος μέχρι τη Δευτέρα

Ενώ η ένταση φαίνεται να κλιμακώνεται καθώς ο πρόεδρος της Καταλονίας και το κόμμα του προετοιμάζουν το έδαφος για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τη Δευτέρα με βάση τα αποτελέσματα του αμφιλεγόμενου Δημοψηφίσματος, στην πραγματικότητα το μπαράζ δηλώσεων και προδιαδικασιών στοχεύει ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν επιτευχθεί λύση ή έστω συμβιβασμός για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τότε οι δυο πλευρές θα κάνουν τις κινήσεις που εγγυώνται την αμοιβαία καταστροφή (MAD).

Θέτοντας τον “πυροκροτητή” σε κοινά γνωστή ημερομηνία ο Κάρρλες Πούτζεμοντ δίνει χρόνο, δημιουργεί πίεση και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον το πλαίσιο για να διαπραγματευτεί με τη Μαδρίτη επί συγκεκριμένης ατζέντας και σε περιορισμένο χρόνο επιτυγχάνοντας μόνο οφέλη προκειμένου να απενεργοποιήσει τη βόμβα της οποίας κρατάει τον διακόπτη.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Ισπανία θα δεχθεί τους μετανάστες, πανηγυρίζει ο ακροδεξιός Σαλβίνι

Σε αυτό το χρονικό ορίζοντα ο Πούτζεμοντ προσπαθεί να προκαλέσει ευρωπαϊκές πιέσεις προς τον Μαριάνο Ραχόι υπό το φόβο γενικευμένων ταραχών και αποσταθεροποίησης όχι μόνο της Ισπανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο Πούτζεμοντ φαίνεται να εφαρμόζει τη στρατηγική “too big to derail”, ήτοι “πολύ μεγάλη για να εκτροχιαστεί”, όσον αφορά την Ισπανία, εκτιμώντας ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να συρθεί η Ευρώπη πίσω από τον Ραχόι σε μια ατέρμονη αντιπαράθεση υπό κλιμακούμενη βία και υπό το φόβο παντελής απώλειας του ελέγχου.

Διαβάστε  Πέφτει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, προς κυβέρνηση συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν οι υπολογισμοί του Πούτζεμοντ είναι σωστοί, αν η Ευρώπη και ο Ραχόι βλέπουν τους ίδιους κινδύνους και αν είναι διατεθειμένοι να παίξουν το παιχνίδι της Καταλονίας ανοίγοντας την πόρτα για αντίστοιχα ξεσπάσματα στην Ευρώπη. Αν όχι, τι θα συμβεί αν ο Ραχόι εφαρμόσει τη γερμανική συνταγή της απόλυτης ταπείνωσης και επιβολής επί των Καραλανών;

Η Μαδρίτη πάντως σίγουρα, αν δεν έχει επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μέχρι τη Δευτέρα, παράλληλα με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας θα αναστέλλει τις εξουσίες της κυβέρνησης της Καταλονίας και θα συλλαμβάνει πολιτικό προσωπικό, ενώ θα αναπτύξει πολιτοφύλακες στους δρόμους αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του κράτους και κρίσιμων υποδομών.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι ξανά οι προσφυγικές ροές από την Αφρική προς Ισπανία-Ιταλία

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.