if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Εξωθεσμικό κλοιό πιέσεων στη Βόρεια Κορέα στήνουν οι ΗΠΑ

File photo: U.S. President Donald Trump (R) greets South Korean President Moon Jae-in prior to delivering a joint statement from the Rose Garden of the White House in Washington, U.S., June 30, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Το χαρτί της άσκησης περιφερειακών πιέσεων σε όλα τα επίπεδα έναντι της Βορείου Κορέας παίζουν οι ΗΠΑ πιέζοντας συμμάχους και φίλους για μικρές κινήσεις που θα στείλουν μήνυμα και θα περιορίσουν τις προσβάσεις του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, πολιτική στην οποία αντιτίθενται Κίνα και Ρωσία υποστηρίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Ηδη ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με τη Νότια Κορέα για νέο κύκλο πιέσεων, εκτός πλαισίου ΟΗΕ, κατά της Βορείου Κορέα, ενώ το Μεξικό και το Άμπου Ντάμπι εντάσσονται στο ίδιο μέτωπο απελαύνοντας διπλωμάτες και διακόπτοντας τη διαδικασία χορήγησης βίζα σε βορειοκορεάτες.

Την ίδια στιγμή στον ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, προσπαθώντας να κινηθεί προληπτικά και να καλύψει τις εκτός πλαισίου ενέργειες των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εξαντλήσει τα περιθώρια δράσεών του, με τον Ρεξ Τίλερσον και τον Τζίμ Μάτις να επαναφέρουν την απειλή στρατιωτικής δράσης, αν και επιμένουν στις διπλωματικές πρωτοβουλίες.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Τριπλό χτύπημα από Κουβέιτ

Διορία ενός μήνα έδωσε το Κουβέιτ στον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας προκειμένου να φύγει από το εμιράτο που ανακοίνωσε ότι, εκτός από τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, θα σταματήσει να παρέχει και βίζες στους Βορειοκορεάτες πολίτες.

Η απόφαση ανακοινώθηκε 10 ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχε ο εμίρης του Κουβέιτ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας στο εμιράτο θα περιοριστεί σε έναν επιτετραμένο και τρεις διπλωμάτες, ανέφερε υψηλόβαθμος Κουβεϊτιανός διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Επίσης, δεν θα εκδίδονται πλέον βίζες για τους Βορειοκορέατες εργαζόμενους.

Σήμερα στο Κουβέιτ ζουν και εργάζονται 2.000-2.500 Βορειοκορεάτες. Όλοι τους θα πρέπει να φύγουν μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στα οποία απασχολούνται.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ασιατικών χωρών, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία πιέζουν εδώ και αρκετές εβδομάδες τις χώρες του Κόλπου να σταματήσουν να απασχολούν Βορειοκορεάτες, με το επιχείρημα ότι από τα έσοδα από την εργασία αυτών των ανθρώπων επωφελείται το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Συντηρητικά αλλά επιθετικά το Μεξικό

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ανακήρυξε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στη χώρα, Κιμ Χιονγκ Γκιλ, ανεπιθύμητο πρόσωπο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές του ασιατικού κράτους.

Στην ανακοίνωσή της, η μεξικανική κυβέρνηση σημειώνει ότι έδωσε στον πρεσβευτή προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η κίνηση, όπως τονίζεται, έχει σκοπό να καταδείξει την «απόλυτη απόρριψη» των ενεργειών της Βόρειας Κορέας, οι οποίες αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής και όλου του κόσμου.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version