if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η “κούφια” απειλή Γιούνκερ στον Τραμπ για Ρωσία και η πόρτα για… διαπραγματεύσεις

Σύγχυση επικρατεί στα media για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπογραφή-σε νόμο του νέου πακέτου κυρώσεων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία. Αν και στην Ελλάδα τα media έσπευσαν να αναδείξουν την “απειλή” Γιούνκερ για αντίμετρα, η επίσημη απάντηση της Κομισιόν ήρθε από την εκπρόσωπο Τύπου, η οποία με πολλές και προσεκτικές διατυπώσεις άνοιξε την πόρτα του διαλόγου-διαπραγματεύσεων.

Τα media εστιάζοντας σε συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στο politico ανέδειξαν το επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού, που είναι η δήλωση ότι «Η ΕΕ είναι έτοιμη να εφαρμόσει αντίμετρα εντός ημερών».

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ υπέγραψε τις κυρώσεις στη Ρωσία, έρχεται «καταιγίδα»

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αργότερα όμως δημοσιοποιήθηκε η επίσημη απάντηση από την εκπρόσωπο Τύπου, η οποία απηχεί κυρίως τις θέσεις του προέδρου και στην οποία αναφέρεται ότι:

“Παρατηρούμε θετικά ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε περιλαμβάνει σαφή αναφορά ότι οι κυρώσεις αυτές πρέπει να συντονίζονται στενά με τους συμμάχους. Αυτό περιμένουμε να συμβεί”.

ενώ συνεχίζει επισημαίνει ότι:

“παραμένουμε σε επαγρύπνηση για την εφαρμογή και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε εάν αυτό απαιτηθεί”

Οι διατυπώσεις αυτές καθιστούν σαφές ότι υπάρχουν αρκετά ακόμη στάδια μέχρι την εφαρμογή, ενώ είναι σαφές ότι η Κομισιόν απευθύνει πρόσκληση διαλόγου στον Ντόναλντ Τραμπ βασιζόμενη σε αντίστοιχη προνοητική διατύπωση στο νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εκφράσει ενόχληση υπό το φόβο κυρώσεων σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες οι οποίες εκμεταλλευόμενες παράθυρο στα ενεργειακά στο αρχικό πακέτο κυρώσεων προσέγγισαν τη Ρωσία και έκλεισαν συμφωνίες δισεκατομμυρίων για νέους αγωγούς.

Για τις ΗΠΑ το μείζον θέμα είναι η οικοδόμηση θέσης στην ευρωπαϊκή αγορά LNG, την οποία όμως ελέγχει σχεδόν εξ ολοκλήρου η Gazprom.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version