Σκληρή προειδοποίηση ΕΕ σε ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Σκληρή προειδοποίηση ΕΕ σε ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Σκληρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για τον αντίκτυπο των νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να δράσει εντός ημερών εφόσον υποσκάπτεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Η τοποθέτηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έρχεται μετά την ψήφιση του νέου πακέτου κυρώσεων με συντριπτική πλειοψηφία από την Βουλή των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και την πριν αντίστοιχη έγκριση από το Κογκρέσο και την υπογραφή του προέδρου που θα τις καταστήσει ενεργές.

Στόχος της παρέμβασης είναι να δοθεί χρόνος και να διευκρινιστεί η βαρύτητα της κατάστασης στη Γερουσία ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, ενώ παράλληλα διευρύνει το πεδίο ελιγμών του Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το προεδρικό του δικαίωμα veto και να μην υπογράψει το νόμο, ζητώντας βελτιώσεις.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Η Ρωσία από την πλευρά της προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι ετοιμάζει απάντηση σε μια τέτοια πρόκληση και πως ενδεχόμενη εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων θα οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Στην Ουάσιγκτον όμως το νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, αποτελεί περισσότερο ένα μήνυμα τόσο στον Ντόναλντ Τραμπ όσο και στον Βλάντιμιρ Πούτιν και στόχος δεν είναι η εφαρμογή του αλλά η αναπροσαρμογή της στάσης των δυο ηγετών σε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα.

Διαβάστε  ΟΗΕ και ΕΕ θέτουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό υπό την προστασία τους

Σύμφωνα με την ΕΕ ο νέος νόμος που προωθούν οι ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης καθώς θέτει περιορισμούς στη συντήρηση αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία αλλά και στην υλοποίηση του σχεδίου διοχέτευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Βαλτική.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στις δηλώσεις του επαναφέρει το θέμα στο πλαίσιο των G7, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ευρώπης να είναι συνεπής με τις ήδη επιβληθείσες κυρώσεις.

Διαβάστε  Cyber ​​Chronix: Ο GDPR έγινε... παιχνίδι, από την ΕΕ

Η Γερμανία απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση ότι είναι απαράδεκτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής και ζήτησε στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ουάσινγκτον στο θέμα των κυρώσεων.

Διαφήμιση