if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κρίση στο Κατάρ: Έτοιμη για διάλογο η ομάδα των 4

Έτοιμες για διάλογο με το Κατάρ υπό όρους δήλωσαν την Κυριακή οι τέσσερις αραβικές χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας και τις προηγούμενες ώρες καταγράφονταν ενδείξεις κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης. Ωστόσο το Κατάρ φαίνεται να τηρεί σκληρή στάση απαντώντας αρνητικά μέσω διπλωματικών διαύλων αλλά όχι επισήμως.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μανάμα για να συζητήσουν την κρίση που έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Κουβέιτ και υποστηρίχθηκαν από τις Δυτικές δυνάμεις απέτυχαν να τερματίσουν την αντιπαράθεση, θρυαλλίδα για την οποία ήταν η επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

“Οι τέσσερις χώρες είναι έτοιμες για διάλογο με το Κατάρ με την προϋπόθεση ότι θα ανακοινώσει την ειλικρινή της προθυμία να σταματήσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και τη δέσμευσή της να μην παρεμβαίνει στις εξωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και να ανταποκρίνεται στα 13 αιτήματα”

δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Σείχης, Χαλίντ μπιν Αχμέντ αλ Καλίφα σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν έχουν εκδώσει προηγουμένως έναν κατάλογο 13 αιτημάτων για το Κατάρ, που περιλαμβάνουν περιορισμό της υποστήριξής τους στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, κλείσιμο του καναλιού Al Jazeera στη Ντόχα, κλείσιμο τουρκικής στρατιωτικής βάσης και υποβάθμιση των σχέσεων με τον Κόλπο Εχθρός το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Ασίας, Άντελ αλ-Τζουμπέιρ, δήλωσε ότι το Κατάρ δεν έχει ανταποκριθεί με τη δέουσα σοβαρότητα στη λίστα αιτημάτων.

Αν και φαινομενικά η συνάντηση επαναφέρει τη λίστα και οι τέσσερις φαίνεται να εμμένουν στα αιτήματά τους, η ρητορική που χρησιμοποιείται διαφοροποιεί ουσιωδώς τη στάση τους απέναντι στο Κατάρ, ενώ σε κίνηση καλής θέλησης διατίθενται να ανοίξουν για συγκεκριμένες πτήσεις τον εναέριο χώρο τους.

Οι τέσσερις χώρες έχουν επίσης αναφέρει “έξι αρχές” που θέλουν να υιοθετήσει το Κατάρ.

Νωρίτερα την Κυριακή, ανέφερε η εφημερίδα al-Hayat, επικαλούμενη πηγές του Κόλπου που δεν έχουν αναγνωριστεί, ότι οι τέσσερις χώρες αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις που θα επηρεάσουν σταδιακά την οικονομία του Κατάρ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version