Παρέμβαση Τίλερσον σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ

Παρέμβαση Τίλερσον σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ

Να ρίξει τους τόνους και να πιέσεις προς τη δημιουργία χώρου διαλόγου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ επιχειρεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, αναλαμβάνοντας διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης.

Των παρεμβάσεων Τίλερσον έχει προηγηθεί η υπογραφή εξοπλιστικού συμβολαίου 12 δισ. με το Κατάρ για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών F-15. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κατάρ εδρεύει η στρατιωτική διοίκηση Μέσης Ανατολής των ΗΠΑ (CENTCOM). Επίσης το Κατάρ υπέβαλε και προσφορά για την απόκτηση του 10% της American Airlines, θέλοντας δημιουργήσει συνεργασίες που θα επιτρέψουν τη χρήση του αποκλεισμένου εναέριο χώρου της Σαουδικής Αραβίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε το Κατάρ και τις τέσσερις χώρες με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, που απομόνωσαν το εμιράτο, να ρίξουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έδωσαν στο Κατάρ προθεσμία 10 ημερών για να ικανοποιήσει τα 13 τους αιτήματα, προκειμένου να τερματίσουν την οικονομική και διπλωματική απομόνωσή του.

Διαφήμιση

Ωστόσο η Ντόχα επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι αυτά τα αιτήματα, μεταξύ αυτών το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, η απομάκρυνση από το Ιράν και το κλείσιμο της τουρκικής βάσης στο Κατάρ, δεν ήταν «λογικά».

«Ακόμα κι αν το Κατάρ δυσκολεύεται πολύ να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματα, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που μπορούν να αποτελέσουν μια βάση διαλόγου προκειμένου να οδηγηθούμε προς την επίτευξη μιας λύσης»,

σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου, απευθύνοντας έκκληση στις χώρες «να καθίσουν μαζί και να συνεχίσουν τις συνομιλίες».
«Το να ρίξουν τους τόνους θα βοηθούσε επίσης στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σύμμαχος του Κατάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση ότι το τελεσίγραφο που έθεσε η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».