if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Δυο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο παρακολουθούν την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Ως επίδειξη δύναμης, προκλητικότητας και προσπάθεια εκφοβισμού εκλαμβάνεται η παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών και υποβρυχίων κοντά στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ όπου προετοιμάζεται η έναρξη της γεώτρησης της γαλλικής Total ου ηγείται κοινοπραξίας με την ιταλική Eni. Η κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας γίνεται στο πλαίσιο απόδειξης της ισχυρής πολιτικής βούλησης να παρεμποδίσουν τις εξελίξεις, ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκε και σχέδιο της Τουρκίας για ενοικίαση άλλης πλατφόρμας και συνεργασίας με το Ισραήλ για γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. το ωστόσο δεν φαίνεται πραγματοποιήσιμο.

Η τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το σκάφος το οποίο συμμετέχει στις κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella», το οποίο έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, έλαβε θέση την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία με το Ισραήλ και πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζει η Τουρκία

«Η φρεγάτα εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella… το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης»,

αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα για την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο με αντίμετρα, αποδεχόμενη διπλωματική ήττα

Όπως είπε, τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο, σχολίασε ότι

«οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Υπογράμμισε πάντως πως η Ελλάδα «μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας», ενώ διαμήνυσε πως «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας».

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σ.σ.: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως «ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version