Κλιμακώνουν οι Τούρκοι, φρεγάτα προσέγγισε την κυπριακή γεώτρηση

Κλιμακώνουν οι Τούρκοι, φρεγάτα προσέγγισε την κυπριακή γεώτρηση

Στο κόκκινο έχει ανέβει ο γεωπολιτικό θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς το Σάββατο το μεσημέρι η τουρκική φρεγάτα, Gökçeada (Ίμβρος), η οποία πλέει προς την Πάφο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να προσέγγισε σε πολύ κοντινή απόσταση τη το πλοίο West Capella που πραγματοποιεί προεργασία για την εξόρυξη, παραβιάζοντας σχετικές NAVTEX που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Άμεση ήταν η αντίδραση ελληνική και κυπριακών αρχών με την ελληνική ακτοφυλακή να στέλνει μήνυμα μέσω ασυρμάτου στη φρεγάτα, καλώντας την να μην πλησιάσει τις κυπριακές ακτές.

Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο

Πάντως, σύμφωνα με κυπριακή πηγή την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι εργασίες στο πλωτό γεωτρύπανο West Capella συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό, εν όψει της έναρξης της γεώτρησης.

Τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν η Άγκυρα στέλνει προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros.

Το Barbaros πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ναυτικών μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και πλέει νοτιοδυτικά προς το «6», εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή.

Διαβάστε  Γιατί η Τουρκία αντιδρά στον αγωγό EastMed

Η Τουρκία παρακολουθεί τη γεώτρηση με δυο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο, ενώ πλοία στην ευρ΄τυερη περιοχή έχουν στείλει έξι συνολικά χώρες, αναδεικνύοντας τη γεώτρηση σε πόλο έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δυο φρεγάτες για την προστασία της γεώτρησης έχει αποστείλει και η Γαλλία, ενώ στην περιοχή πλέει και αμερικανικό αεροπλανοφόρο συνοδευόμενο από ομάδα κρούσης, ελληνικό σκάφος της διοίκησης ταχέων, ενώ παρουσία έχει και ο ρωσικός, ισραηλινός και αιγυπτιακός στόλος.

Διαβάστε  Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος, νέα τριμερής Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ