Κυπριακό: Μεθοδεύσεις Άιντε, φόβοι για κρυφή ατζέντα

Κυπριακό: Μεθοδεύσεις Άιντε, φόβοι για κρυφή ατζέντα

Προσπάθεια για την ευθυγράμμιση της ευρωπαϊκής διπλωματίας πίσω από τη γραμμή που χαράσσουν Αθήνα-Λευκωσία στο Κυπριακό καταβάλλει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες, ενημερώνοντας για τις ανησυχίες απέναντι στη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί τόσο η Άγκυρα όσο και ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντε.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συναντήσεις που είχε χθες Τετάρτη με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει σήμερα, Πέμπτη. κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τόσο κατά τη διάρκεια του δείπνου τόσο και στο πλαίσιο ιδιαιτέρων συναντήσεων.

Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή διπλωματία δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην αποδόμηση του ειδικού μεσολαβητή Έσπεν Άιντε τον ο οποίο ο Νίκος Κοτζιάς έχει εγκαλέσει με επιστολή του για προώθηση των θέσεων της Άγκυρας. Στο παρελθόν ο κ. Άιντε φαίνεται ότι βρισκόταν πίσω από δημοσίευμα του Politico που παρουσίαζε εικονική σύγκρουση Κοτζιά-Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης.
Όπως αναφέρεται ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δεν προσκόμισε νέες προτάσεις και θέσεις κατά την προπαρασκευαστική διαδικασία για το νέο κύκλο επαφών στη Γενεύη, στάση που ερμηνεύεται τουλάχιστον ως ύποπτη και γεννά ανησυχίες για την προώθηση κρυφής ατζέντας που θα αποκαλύψει όταν Ελλάδα και Κύπρου καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Τα μηνύματα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

Σε αυτή τη φάση η αντιπαράθεση με την Άγκυρα εστιάζεται στη σειρά συζήτησης των θεμάτων και τις θεματικές ενότητες, με την Τουρκία να επιθυμεί τα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων να τεθούν τελευταία και αφού κλείσουν όλα τα ζητήματα σχετικά με το εδαφικό, το περιουσιακό και το πολιτικό. Από την Άλλη πλευρά Αθήνα και Λευκωσία το ανάγουν τα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων σχεδόν σε προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαβουλεύσεων.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν περιλαμβάνονται προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στο έγγραφο – προσχέδιο που επέδωσε την Τετάρτη στους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων της Κύπρου ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, για την νέα διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα αρχίσει στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, στις 28 Ιουνίου. Το έγγραφο αποτελείται από 8 – 9 σελίδες και φέρει τον τίτλο «Οδηγός για τις διαπραγματεύσεις στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, τα βασικά σημεία του εγγράφου είναι τα εξής:

  • γίνεται σαφές ότι σκοπός είναι να δώσει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για ασφάλεια-εγγυήσεις, ώστε να διευκολύνει το αμοιβαίο αποδεχτό αποτέλεσμα
  • επισημαίνεται ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης
  • τονίζεται ότι το κεφάλαιο «ασφάλεια-εγγυήσεις» είναι ευαίσθητο στις συνομιλίες και θα επηρεάσει τη συνολική λύση
  • καταγράφεται ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει πως οι αρχές τις ΕΕ πρέπει να αντανακλώνται στη λύση
Διαβάστε  Σύνοδος Κορυφής με Τουρκία, Ρωσία και Brexit

η φιλοσοφία του εγγράφου εδράζεται πάνω στη φιλοσοφία των εργασιών που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μον Πελεράν στη συνάντηση των τεχνοκρατών, και ενσωματώνει τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν σε αυτή.
Την Δευτέρα, το έγγραφο θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου.

Διαφήμιση