Βόρειος Κορέα: Οι δυο φωνές των ΗΠΑ και τα μηνύματα

Βόρειος Κορέα: Οι δυο φωνές των ΗΠΑ και τα μηνύματα

Με δυο φωνές φαίνεται ότι συνομιλούν οι ΗΠΑ με Κίνα και Βόρειο Κορέα, θέλοντας από τη μια να διατηρήσουν υψηλούς τόνους και το θέμα στο προσκήνιο και από την άλλη να στείλουν μήνυμα σεβασμού, λογικής και σύνεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ) στα σύνορα Νοτίου και Βορείου Κορέας, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η η περίοδος της στρατηγικής υπομονής έχει τελειώσει, στο ίδιο μήκος κύματος με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Διαβάστε  Συνάντηση με τον Πούτιν ετοιμάζει ο Τραμπ

Ο Μάικ Πενς επιβεβαίωσε ότι ΗΠΑ και Νότιο Κορέα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των διαβουλεύσεων για την επιλογή του σημείου ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας, THAAD, η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα στις σχέσεις με την Κίνα.

Διαφήμιση

Στην πραγματικότητα ο Μάικ Πενς επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το θέμα του THAAD ως μοχλό πίεσης προς την Κίνα για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης με πιέσεις προς τη Βόρειο Κορέα.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, που συνοδεύει τον Μάικ Πένς στην επίσκεψή του στη Νότιο Κορέα, η επιλογή της εγκατάστασης του THAAD θα είναι θέμα του επόμενου προέδρου της Νοτίου Κορέας. Με τον τρόπο αυτό στέλνει μήνυμα στην Κίνα ότι οι ΗΠΑ δεν βιάζονται αλλά όσο καθυστερεί η επίλυση της κρίσης με τη Βόρειο Κορέα τόσο πιο πιθανή γίνεται η εγκατάσταση του THAAD στη Νότιο Κορέα.

Διαβάστε  Κορέα: Συμφωνία αποπυρηνικοποίησης

Ο ίδιος δήλωσε, ότι η Βόρειος Κορέα δεν είναι παράλογη, αλλά η κατανόηση της μοναδικής λογικής της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Με τη δήλωση αυτή φαίνεται να αναιρεί δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που έχει χαρακτηρίσει τρελό τον Κιμ γιονγκ Ουν, και επιχειρεί να αποδείξει τον σεβασμό των ΗΠΑ στη Βόρειο Κορέα, κίνηση που συνηθίζεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό δημόσιας low profile διπλωματίας.

Διαβάστε  Η Google "αφήνει χαζό" το Πεντάγωνο

Διαφήμιση