if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Αλβανία εκβιάζει την πΓΔΜ με… αποσταθεροποίηση

Διαρκείς και εντεινόμενες είναι οι προσπάθειες της Αλβανίας να αναμειχθεί στην ήδη εύθραυστη πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πΓΔΜ, προκαλώντας αντιδράσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της πΓΔΜ να αρνείται να παραδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και των αλβανικών κομμάτων και με τον απερχόμενο πρωθυπουργό να ζητά νέες εκλογές, ενώ τα κόμματα των Αλβανών απειλούν ακόμα και με εμφύλιο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αφορμή υπήρξαν τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα σε ελβετική εφημερίδα, στις οποίες υποστήριζε ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ εγκυμονεί κίνδυνους για την ευρύτερη περιοχή, όσο και του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι σε ιστοσελίδες, με τις οποίες ζήτησε την ενσωμάτωση της κοινής διακήρυξης των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ στο σύνταγμα της χώρας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έξαρση του ελβανικού εθνικισμού στν ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο όπου έχουν υπάρξει και περιστατικά με τη Σερβία αλλά και νότια με την Ελλάδα.

Το υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας στα Σκόπια και τού επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για «τις συχνές προσβλητικές δηλώσεις» και τα σχόλια Αλβανών αξιωματούχων για την ΠΓΔΜ και τους πολίτες της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση με τον Αλβανό πρέσβη τονίστηκε ότι οι δηλώσεις περί διεθνοτικότητας και αλλαγής του συντάγματος της ΠΓΔΜ συνιστούν ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Υπογραμμίστηκε ότι παρόμοια μηνύματα αποτελούν σοβαρή προβοκάτσια εις βάρος των σχέσεων καλής γειτονίας, δημιουργούν μακροπρόθεσμη ζημιά στις σχέσεις στην περιοχή και δίνουν ώθηση στην ακραία ρητορική.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, από τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα Σκόπια Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ δεν προέκυψαν νέα δεδομένα, που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν άμεσες εξελίξεις για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version