Σε κρίση η Αλβανία: Εξελέγη νέος πρόεδρος χωρίς την αντιπολίτευση

Σε κρίση η Αλβανία: Εξελέγη νέος πρόεδρος χωρίς την αντιπολίτευση

Νέος πρόεδρος εξελέγη στην Αλβανία μεσούσης πολιτικής κρίσης και χωρίς τη συμμετοχή του κεντροδεξιού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με 87 ψήφους υπέρ και δύο κατά ο Ιλίρ Μέτα εξελέγη πρόεδρος της Αλβανίας από το κοινοβούλιο της χώρας. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση απείχε και από τη σημερινή συνεδρίαση, την τέταρτη για την εκλογή προέδρου της Αλβανίας.

Ο κ. Μέτα ήταν μέχρι σήμερα πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, ενώ είχε διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας μεταξύ του Οκτωβρίου του 1999 και του Φεβρουαρίου του 2002.
Ανήκει στο κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση, διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Status υπό ένταξη χώρας και πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων σε πΓΔΜ-Αλβανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα έχει αναπτύξει εθνικιστική ρητορική με προκλήσεις προσπαθώντας να διαμορφώσει κοινωνικά ερείσματα καθώς η κεντροδεξιά αντιπολίτευση έχει κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με κατηγορίες για διαφθορά και διαπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το κεντροδεξιό κόμμα πιέζει για πρόωρες εκλογές από νέα μεταβατική κυβέρνηση δυσπιστώντας έναντι της κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος και υποστηρίζοντας ότι έχει νοθεύσει προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Διαβάστε  Βαλκάνια: Η διαφθορά τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή προοπτική

Οι προσπάθειες της ΕΕ να ελέγξει την κατάσταση απειλώντας με τερματισμού του ευρωπαϊκού οράματος της χώρας πέτυχαν τη διέγερση του αλβανικού εθνικισμού, συνεργασία με το Κόσοβο και απειλές για αποσταθεροποίηση της πΓΔΜ. Με την κατάσταση στα Σκόπια να βρίσκεται εκτός ελέγχου και την κυβέρνηση της Κροατίας να έχει καταρρεύσει κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη.

Διαβάστε  Εμπρηστική δήλωση Χαν για αναδιάρθρωση συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας

Διαφήμιση