Κυριακή στη Μόσχα: Διαδήλωση, συλλήψεις και προπαγάνδα

Κυριακή στη Μόσχα: Διαδήλωση, συλλήψεις και προπαγάνδα

Μια μικρή διαδήλωση που δεν ξεπερνούσε τα 100 άτομα, 31 συλληφθέντες και προπαγάνδα μέσα από το ελεγχόμενο Russia Today σκιαγραφούν την μοσχοβίτικη Κυριακή της 4ης Απριλίου. Η διαδήλωση κατά της διαφθοράς της ρωσικής κυβέρνησης διοργανώθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων, δεν είχε κόσμο, κατέληξε όμως σε συλλήψεις, γεγονότα που δεν βγάζουν νόημα από μόνα τους.

Διαφήμιση

Αν όμως ενταχθούν στο ευρύτερο πλάνο των διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν από τον Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της αντιπολίτευσης και επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν, την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες είχαν τεράστια συμμετοχή και οδήγησαν στη σύλληψή του, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει κάποια βάση.

Διαβάστε  Τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι της Ρωσίας, πέντε νεκροί

Ωστόσο και πάλι δεν δικαιολογείται η πολύ μικρή συγκέντρωση ανθρώπων και η απουσία ηγετών της αντιπολίτευσης και προσωπικοτήτων που αντιτίθενται στα σχέδια του Βλάντιμιρ Πούτιν. Αν σε αυτά προστεθεί και η “διαπίστωση” του RT ότι η κινητοποίηση διοργανώθηκε online από προφίλ που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα χωρίς πολλές φωτογραφίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για εικονικά προφίλ, τότε η κατάσταση περιπλέκεται.

Στην πραγματικότητα η πρακτική της διοργάνωσης ανώνυμων και πολιτικά ακάλυπτων διαδηλώσεων στη σκιά ηχηρών γεγονότων θυμίζει πρακτικές υπηρεσιών πληροφοριών και της ασφάλειας, τακτικές όχι ιδιαίτερα γνωστές στην Ελλάδα -πλέον- αλλά απόλυτα συνηθισμένες στη Ρωσία.

Η αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε 31 διαδηλωτές κατά της διαφθοράς, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους, μετά από ανώνυμο κάλεσμα από τα κοινωνικά δίκτυα, σε μια κινητοποιήσει που φαινόταν να αποτελεί συνέχεια των πολυπληθών διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Διαβάστε  Ρωσία: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν πλήγμα στη Συρία

Η συμμετοχή ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με τις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας όταν εκατοντάδες διαδηλωτές, περιλαμβανομένου του γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, συνελήφθησαν διαδηλώνοντας κατά της διαφθοράς και ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως αναφέρει το Reuters ασφαλίτες και αστυνομικοί συνέλαβαν 20 ως 30 ανθρώπους στο κέντρο της Μόσχας, οι οποίοι προσπαθούσαν να οργανώσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το Κρεμλίνο, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Διαβάστε  Στρατός, πλοία και ρώσικος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Αρκτική

Οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιούνται ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία.

Πριν από τις σημερινές διαδηλώσεις οι ρωσικές αρχές είχαν μπλοκάρει την είσοδο χρηστών σε πολλές ιστοσελίδες που προωθούσαν μια “προγραμματισμένη, παράνομη αντικυβερνητική διαδήλωση”–όπως την χαρακτήρισαν– στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας ή κοντά σε αυτήν.

Διαφήμιση