Μαξίμου για επιστροφή θεσμών: Ανακοινώσεις σήμερα

Μαξίμου για επιστροφή θεσμών: Ανακοινώσεις σήμερα

Παρέμβαση με στόχο να κατευνάσει την ανησυχία που πυροδότησε η χθεσινή “θολή” απόφαση-σύσταση του Euroworking Group για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, πραγματοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και μάλιστα εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις».

Το Crisis Monitor από τα πρώτα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ανέφερε ότι η το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται σε μπαράζ επαφών ώστε να επιτύχει την άμεση επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Ωστόσο η προσέγγιση του Μαξίμου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν οι θεσμοί, αποδίδοντας ενδεχόμενη εμπλοκή σε νέες αξιώσεις του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και lockout.
Διαβάστε επίσης: Νάρκη Σόιμπλε στο EWG, θολό το τοπίο

Όπως ανέφερε αμέσως μετά το Eurogroup το Crisis Monitor:

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το EWG συνέστησε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά άφησε «θολό» το πότε θα γίνει αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται σε νέο μπαράζ επαφών το οποίο θα μπορούσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό.

Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ φαίνεται να ρίχνει περισσότερο βάρος στο ζήτημα του χρέους, σε αυτή τη φάση, και λιγότερο στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες φαίνεται να έχουν κλειδώσει και με πολιτικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε  Ο ESM πιέζει τον Τσίπρα για χρέος-επόμενη μέρα, δεν εκταμίευσε τη δόση 1 δισ,

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι τα «μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή, απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους, δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους».

Αν και ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου το EWG προειδοποίησε ότι αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις για την επιστροφή των θεσμών, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στην Μάλτα, κάτι για το οποίο εκτιμούν, ήδη, ότι οι πιθανότητες μειώνονται.

Διαβάστε  Η Μέρκελ στρώνει το έδαφος early-exit της Ελλάδας την Πέμπτη

Στόχος της παρέμβασης του Μεγάρου Μαξίμου είναι να προστατευθεί το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο Χρηματιστήριο και τις αγορές ομολόγων και να διατηρηθούν οι ισορροπίες σε πολιτικό επίπεδο.

Ωστόσο ανησυχία έχουν προκαλέσει τόσο οικονομικό επιτελείο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ασφαλιστικό, καθώς συνιστούν στροφή στην έως τώρα ρητορική του και όξυνση,σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο.

Διαβάστε  Μέχρι τις 15 Ιουνίου ψηφίζονται προαπαιτούμενα, έως 15 Ιουλίου Σκοπιανό

Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί ότι ακολουθούν τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι εν εξελίξει κρίσιμες διαπραγματεύσεις, τότε η απόδοση πολιτικών κινήτρων θα είναι εύκολη.

Διαφήμιση