if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Brexit: Με λάθος… πόδι ξεκίνησε η Ευρώπη

Με επιπλοκές ξεκινά η διαδικασία διαχείρισης των διαπραγματεύσεων του Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η εκπόνηση και ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σχεδίου έγινε από τον Ντόναλντ Τουσκ και τον πρωθυπουργό της Μάλτας, ενώ την ευθύνη των διαπραγματεύσεων έχει η Κομισιόν και ο ειδικός διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ. Μπορεί λοιπόν σήμερα να ανακοινώθηκε ο κορμός της διάρθρωσης του σχεδίου Brexit, αυτό όμως δεν είναι δεσμευτικό και αποτελεί την πρώτη ρήξη στους κόλπους της ΕΕ για τον τρόπο διαχείρισης των διαπραγματεύσεων.

Οι βασικοί διαπραγματευτές για το Brexit είναι ο Ντέιβιντ Ντέιβις (Ηνωμένο Βασίλειο) και ο Μισέλ Μπαρνιέ (ΕΕ) και έχουν πολλά κοινά στο δημόσιο βίο και την ιδιωτική τους ζωή. Τρέφουν αμοιβαία αισθήματα σεβασμού και θα περάσουν άπλετο χρόνο μαζί, ωστόσο στο θέμα της Ευρώπης τους χωρίζει άβυσσος.
Γεννημένοι στη σκληρή μεταπολεμική περίοδο, ο υπουργός για το Brexit Ντέιβις στην Αγγλία και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μπαρνιέ στη Γαλλία, έχουν και δύο οικοδομήσει την καριέρα τους στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος αλλά συχνά ως αουτσάιντερ, υπερηφανευόμενοι για τους προσωπικούς τους δεσμούς με απλούς ανθρώπους και παραμένοντας μακριά από τις ελίτ.

[graphiq id=”fk1gXeDjMY5″ title=”Δημοσκόπηση: Αποδοχή του σχεδίου Brexit της Τερέζα Μέι” width=”700″ height=”623″ url=”https://w.graphiq.com/w/fk1gXeDjMY5″ ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Γνωρίστηκαν αρκετά καλά σε προσωπικό επίπεδο όταν ήταν και οι δύο μέλη επιτροπής των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1990, με στόχο να μεταρρυθμίσουν την Ένωση.
[graphiq id=”hJ3Xz549hWZ” title=”Κορυφαίοι εξαγωγείς στη Μεγάλη Βρετανία” width=”700″ height=”534″ url=”https://w.graphiq.com/w/hJ3Xz549hWZ” ]

Το plan A του Ντόναλντ Τουσκ

Το ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία του Brexit και μετά το πέρας αυτών θα ακολουθήσουν συνομιλίες για το μέλλον των διμερών σχέσεων (Ε.Ε.-Βρετανίας).
Ο Ντόναλντ Τουσκ επιμένει στη συγκεκριμένη σειρά βημάτων, τα οποία περιγράφει στο εννεασέλιδο σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διετείς διαπραγματεύσεις που επίκεινται, το οποίο παρουσίασε σήμερα στη Βαλέττα της Μάλτας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο. «Το ζητούμενο εδώ είναι να περιορίσουμε τη ζημιά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξη Τύπου στη Μάλτα, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι δίκαιο έναντι των -ακόμη- 28 κρατών μελών της ΕΕ.
[graphiq id=”4FYefDhVqU5″ title=”Κορυφαίοι προορισμοί Βρετανικών Εξαγωγών” width=”700″ height=”534″ url=”https://w.graphiq.com/w/4FYefDhVqU5″ ]

Διαπραγμάτευση σε δύο φάσεις

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τουσκ έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες της Μ. Βρετανίας. Όπως ξεκαθάρισε πάντως, η Ε.Ε. δεν θέλει να τιμωρήσει τη χώρα. «Το Brexit από μόνο του είναι ήδη αρκετά τιμωρητικό», σχολίασε. Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ζητήσει παράλληλη διαπραγμάτευση και συμφωνία τόσο για την αποχώρηση της Βρετανίας όσο και για τις μελλοντικές της σχέσεις με την Ε.Ε.. Η ελαφρά διάσταση απόψεων αντανακλά τις προσπάθειες των δύο πλευρών να διατηρήσουν στα χέρια τους μέσα πίεσης. Στο ευρωπαϊκό σχέδιο γίνεται λόγος για μια διαδικασία που θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις.
[graphiq id=”1VDrynEp9d3″ title=”Βρετανοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση” width=”700″ height=”660″ url=”https://w.graphiq.com/w/1VDrynEp9d3″ ]

Στόχος της πρώτης φάσης είναι η απεμπλοκή της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. και η επίτευξη «όσο το δυνατό μεγαλύτερης σαφήνειας και νομικής ασφάλειας για πολίτες, επιχειρήσεις, θιγόμενους και διεθνείς εταίρους σε ό,τι αφορά τις άμεσες επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση», διευκρίνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Κεντρικό ζήτημα για την Ε.Ε. είναι το μέλλον των 3,2 εκατομμυρίων πολιτών της που ζουν κι εργάζονται στη Μ. Βρετανία –κυρίως τα δικαιώματα που αφορούν την παραμονή και εργασία αλλά και τα δικαιώματα παροχών από το βρετανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Δεύτερο βασικό θέμα είναι ο τελικός λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η Μ. Βρετανία για τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε. που εκκρεμούν και οι οποίες υπολογίζονται σε δεκάδες δις ευρώ. Μόνο εφόσον διαπιστώσει η Ε.Ε. ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος σε αυτά τα εξαιρετικά δύσκολα ζητήματα, είναι πρόθυμη να συζητήσει -σε μια δεύτερη φάση- σχετικά με τα χαρακτηριστικά των μελλοντικών της σχέσεων με τη Μ. Βρετανία. Μόνο τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και οι συνομιλίες για μια διμερή εμπορική συμφωνία, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.
[graphiq id=”hd7OqYg76SN” title=”Ευρωπαίοι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο” width=”700″ height=”779″ url=”https://w.graphiq.com/w/hd7OqYg76SN” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version