Επίδειξη ενότητας από Γιούνκερ για Brexit

Επίδειξη ενότητας από Γιούνκερ για Brexit

Σε αρένα επίδειξης δύναμης και ενότητας των 27 απέναντι στη Βρετανία μετέτρεψαν ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο Ντόναλντ Τούσκ και η Άγκελα Μέρκελ τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Όπως δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, οι 27 ηγέτες υιοθέτησαν το κείμενο των κατευθυντήριο γραμμών σε λιγότερο από 15 λεπτά, θέλοντας να δείξει την ισχυρή ενότητα παρά τις αντιθέσεις και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο που οι εντάσεις διαδέχονται η μια την άλλη.

Διαβάστε  Το φάντασμα χρέους συνεχίζει να στοιχειώνει την Ευρώπη

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον Ιούνιο, μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία.

Το βασικό ζητούμενο για την ΕΕ είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Από την άλλη πλευρά η Τερέζα Μέι στο πρόσφατο δείπνο που παρέθεσε στους κκ Γιούνκερ και Μπαρνιέ έκανε λόγο για ειδική εταιρική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, θέλοντας δείξει στροφή από το hard Brexit. που φαινόταν να είναι το βασικό της σενάριο.

Διαβάστε  Οι δασμοί Τραμπ πλημμυρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα, κίνδυνος μεγάλης πτώσης τιμών

Η θέση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την Άγκελα Μέρκελ, η οποία σε δηλώσεις της έκανε λόγο για “ορισμένους στη Βρετανία που τρέφουν αυταπάτες και καθυστερούν τις συζητήσεις για το Brexit”.
[graphiq id=”4no90u1cUo5" title=”Ευρωπαίοι πολίτες στη Μεγάλη Βετανία” width=”700" height=”855" url=”https://w.graphiq.com/w/4no90u1cUo5" ]