if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Γιατί ο Τίλερσον προτιμά G7 αντί NATO

Ελιγμούς που δεν είναι εύκολα αντιληπτοί ως προς το σκοπό που εξυπηρετούν πραγματοποιεί η αμερικανική διπλωματία με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να επιλέγει τη Σύνοδο των G7 και να αποφεύγει τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του NATO, όπου θα παραστεί ο υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Τομ Σάνον.

Η παρουσία του Ρεξ Τίλερσον στη σύνοδο των G7 και όχι στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ του NATO καθιστά σαφές ότι οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στα εμπορικά ζητήματα και αφήνουν να ανοίξουν περισσότερα χαρτιά πριν τοποθετηθούν στα γεωστρατηγικά. Παράλληλα η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ως κίνηση υποβάθμισης, εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει διάλογο και δράσεις, τις οποίες θέλει να αξιολογήσει στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών όπου απαριθμούνται ονομαστικά οι 27 από τις 28 χώρες μέλη του NATO, αλλά όχι η Κροατία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η απουσία του Τίλερσον έρχεται στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ-Τράμπ και των σχολίων του Ντόναλντ Τραμπ για τις γερμανικές οφειλές που προκάλεσαν την αντίδραση της αρμόδιας υπουργού της Γερμανίας. Στρατηγικά η σύνοδος του NATO αναμένεται να επικεντρώσει στη διαχείριση της ρώσικης απειλής, ζήτημα στο οποίο η αμερικανική διπλωματία δεν θέλει να τοποθετηθεί ακόμα και προτιμά να λάβει ενημέρωση αλλά χωρίς να κληθεί να διατυπώσει θέσεις.

Ο Ρεξ Τίλερσον θα συμμετάσχει σε σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) στην Ιταλία στις 10 και 11 Απριλίου και θα συνεχίσει με συναντήσεις στη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil θα επωφεληθεί μίας συνόδου του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Ουάσιγκτον για να γνωρίσει τους ομολόγους του ΝΑΤΟ.

“Με την ευκαιρία αυτή «ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, της Αλβανίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ισλανδίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (!)”

δήλωσε ο αξιωματούχος απαριθμώντας εξαντλητικά τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά παραλείποντας μία: την Κροατία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού. Θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Τζέιμς Ματίς.

[graphiq id=”eXAqPp8Kghn” title=”NATO: Προφίλ, μέλη και αμυντικές δαπάνες” width=”700″ height=”900″ url=”https://w.graphiq.com/w/eXAqPp8Kghn” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version